Sáfrányos ravatal ( vers a csökölyi fehérgyász hagyomány elmúlásáról)
Amikor elfoglalta a tavaszt a keserűség, tulipánok
égtek rá a szemfedélre. Fehér hajnalok meneteltek
a csökölyi utcán, asszonyok szőtte pirkadatban.
A járdán cseresznyefák levetett ruhája. Mint az
idősek egyszerű, de méltóságos gyolcsöltözéke.
Álltak, erőt vesztetten a halál gyönyörű szirmai felett.
A kékből úgy úsztak elő a felhők, mint valami
sáfrányos színű ravatal. Takarni próbálták a talpas
házak ablakán megjelenő elmosódott arcokat.
Kint már feketében állt mindenki, míg ő átvonult
közöttük fehér gyászruhában. Fehérlett, mint a szentek,
szeplőtlen életű ősök, mártírok arcának ragyogása.
Apu megszorította a kezem. Azt mondta különleges.
Emlékezzek mindig erre, mert a világon sehol nincs
fehérgyász, talán csak Csökölyben.
Végül úgy engedték el, mintha a megnyílt föld
szívta volna magába és odalent a sötét termek
előtt, még lenne lélegzetnyi hely a világosságnak.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2022-06-29 14:04:03
Utolsó módosítás ideje: 2022-06-29 14:04:03