Egy uralkodó - rajz
Kerek arcom fényes teliholdként ragyog,
azt hiszem én roppant elégedett vagyok.
Vettem már magamnak tejet, húst, gabonát,
az egész tej - mézzel áradó Kánaánt.
Ivadékaimnak sem lesz többé gondja,
ükömnek is vígan élhet a porontya.
Régi korok fáraói, hogyha nézek rátok,
látom, átképzésre hozzám járhatnátok;
hiába vertétek, hiába nyúztátok,
mégiscsak túlélte néhány rabszolgátok.
Kinek elég ötöd, ha többet is nyúlhat,
magja se' maradjon - nem érdemel jobbat!
Egy pancser ne hagyjon semmilyen emléket,
ki nem tudja,hogy kell megvágni a népet!
Kőből épült gúlák - eltemet majd a por,
sok nyomorult adós - gondol rám mindenkor.
Adósságból égig nyúlik piramisom,
én meg tetején a jó bort iszogatom.
Leszedem asztalom,leszórom a morzsát:
láthassa a hű nép : lényegem a jóság.
Birkáimnak néha lökök egy kis koncot,
s megszorítom rajtuk jobban a koloncot.
Tudja a sok bárgyú, együgyű kis állat:
legnagyobb tisztesség, ha nekem szolgálhat.
Eszükbe' sincs soha az engedetlenség;
uralkodik rajtuk szellemi sötétség.
Félelmükben lassan mind elaljasulnak,
nem törődnek mással - s mégsem boldogulnak,
sűrűn szőtt hálóba kötve fulladoznak,
örömtelen lények - engem mulattatnak!
Okos fiú vagyok - én szabom az árat
előttem király is csak haptákban állhat!
Ahogy a kis gömböc, hogyha begurulok,
akár öt országot egyszerre befalok.
Nincs már túl sok dolgom; javát bevégeztem,
csakúgy, mint Drakula; dicső példaképem.
Szép csendben kivárom - gondolom megérem,
míg a Duna jegén megkoronáz népem.
Ajánlás:
Új kor dölyfös fáraói, jó lesz vigyáznotok;
Isten most is figyel, s ítél majd rajtatok!
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2017-04-11 19:40:28
Utolsó módosítás ideje: 2017-04-11 19:40:28