Porajmos
emlékszel-e?
cigánysor nyáron
mennyi fiúarc
lebegő piros függöny
az ablakból anyám zörgése
tyúkok, meg a vizes bácsi...
nem hegedül, s hordja a hegedűt
biciklik, a kerekük nincs meg
a fás mögött emmus meg vigróczi
az apjuk hangja, ha hívta őket
mint a bordal a temetéseken
a temetésen
sok fekete madár, ha tél volt
nyáron meg krumplikása
krumplival
emlékszel-e?
mert alig, én már alig
itt a fűtetlen katakombákban, csak
gázszagot érzek...
egy zsidó lány mondta
megdöglünk mind
a zsidó lányt azóta nem láttam
másik barakkban
sem a kerítésépítésen
tegnap nem adtak kenyeret
a hangszórót nem értem
nem tudom, miért
nem adtak, csak löttyöt
félnek az őrök, valahonnan éjjel ágyúztak
félünk, mi lesz?
az az őszhajú cigány az egy fogával
egész éjjel rikoltozott
fél
reggel a sárba tereltek engem is
a nagy betonház felé rugdaltak, voltak ott
csontsovány gyerekek meg egy fekete hajú nő
a hasa nagy volt, a nő kóró
szeme sárga és a bőre füst
köd
valami zajló jégvihar
eszemet az harapta, zárta
rács...szögesdrót
sok test egymás mellett, karmoltak
didergők, egy-egy sikoltás és fogvacogó
félelem
a levegő kapkodása miatt
köd
köd
sziszegő hangok, kígyósziszegő hangok
köd
köd
sötétség
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2015-07-28 10:54:57
Utolsó módosítás ideje: 2015-07-28 10:54:57