AZ ELZÜLLÖTT PROLETÁR, AKI '89-BEN DEMOKRÁCIÁT AKART !
Volt egyszer egy tisztes proletár.
Egyszerű gyári munkás.
Tisztességel dolgozott.
Munkájában mindig az Élen járt.
A jól végzett munka örömét élvezte.
Munka után sportolt.
Helyes!
A jó futók közé tartozott.
Az újságot mindig a sportrovatnál nyitotta ki.
Egyszer csak látom,
hogy érdekli a futball.
Megkérdeztem tőle:
Futballozol, fiam?
Azt mondta: Nem, csak szeretnék
fogadást kötni.
S ezt olyan cinkos mosollyal.
Másnap észrevettem, hogy
hiányzik a futópályáról.
Mondom neki: Hol voltál, fiam?
Sportfogadáson. - felelte.
Aztán egyre inkább romlott a munkahelyi
teljesítménye.
De az újságot még mindig a sportrovatnál nyitotta ki.
Megkérdeztem tőle:
- Hol van a sportfogadás, fiam?
- A kocsmában. - felelte és szájának bagószaga volt.
-Te dohányzol , fiam? - ripakodtam rá.
Erre nevet: - Rászoktattak.
- Mikor mégy sportolni , fiam?
-Á, nem érek rá... Totóznom kell.
- Nő van a dologban? - kérdeztem -
Kell neked a friss hús, az kell neked?
- Nem. - felelte - Most mindenem a Totó.
És az újságot még mindig a sportrovatnál nyitotta ki.
Aztán ittasan jött be a munkahelyére.
Fegyelmit kapott.
Aztán hasat eresztett. Megtotyakosodott. Megpunnyadt.
Koszos lett. Büdös.. Nemtörődöm. Hanyag . Lumpen.
Aztán fusizott és lopott !
kirúgták a gyárból.
De az újságot még mindig a sportrovatnál nyitotta ki.
- Ide figyelj, édes fiam ! Mi lesz így belőled? MILYEN PROLETÁR?
Ezt tanultad az apádtól? Mi ? Kitől tanultad ezt?
- Mások vittek rossz utakra...- hebegett és már nem is nézett a szemembe.
- Mások?- ordítottam és két hatalmas pofont lekevertem neki.- Mások...
Hát akkor remélem, hogy égni fog a tenyerem helye egy darabig.
Aztán 1989-ben...
Újból találkoztunk.
Egy tüntetésen.
Nehezen ismertem fel:
emberi roncs lett.
Egy transzparenst cipelt.
Ez volt ráírva: "DEMOKRÁCIÁT !"
Hát én azonnal kikaptam a tömegből
és fülöntéptem:
- Te nem tehetsz róla, te szarházi, hogy ez lett ? -ordítottam.
A tömeg meg akart lincselni.
Hazaárulónak neveztek
és leköptek.
De a fiú felemelte kezét
és élőpajzsként állt elém.
A jobb markában egy koszvadt ,áttetsző szatyor .
Benne egy fél üveg bor.
És egy újság...
a sportrovatnál nyitva.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Kötetben: SzégyenFeltöltés ideje: 2015-04-01 19:28:17
Utolsó módosítás ideje: 2015-04-01 19:50:44