Ha te is itt lennél
Párizsi bolyongás
Párizs utcáin céltalanul bolyongok,
Ki látott már ilyen bolondot?
Meguntam a kávéházak teraszát,
Utcalányok tolakodó mosolyát,
Nem bírom a tőzsdetermek moraját,
A sztriptíz bárok émelyítő illatát,
Így hát Párizs egyik felét megtagadva,
Utcáin bolyongva,
Keresem a másikat,
Színházakat, parkokat,
Költők, festők klubjait,
Múzeumok múltjait.
Párizs, 1970.11.12.
Holnap talán már itt a tél
Lehullt leveleket sodor a késő őszi szél,
A néptelenül, meztelen reszkető Champs Elysees-n.
Színes ruháját, kavargó emberáradatát
Tegnap még milliók csodálták,
Ma érintetlen reggeli dér csillog sétányai kövén.
Magányosan, didergő szívemmel
Sietek a Condorde felé
S bár lábam nyomán még megolvad a dér,
Holnap talán már végleg itt a tél,
Hisz egyre hidegebb a szél
A tágas Champs Elysees-n.
Párizs, 1970.11.19.
Édesanyánk
Karácsony estéjén
A tűzhely melegénél
Édesanyánk néha,
Kántálókat várva
A bibliát olvasta.
Pápaszemes arcát,
Éneklő hangját
A rohanó évek,
A tompuló emlékek
Érintetlen hagyják.
1970.11.19.
A Luxemburg park gesztenyefái
Ilyenkor otthon kedvesimmel,
Erdei utakon járva,
Vadgesztenyét szoktunk szedni játszva.
Míg itt Párizsban, magányosan,
Szemembe könnyeket csal
a Luxemburg park ezernyi gesztenyefája.
Luxemburg park, 1970.10.17
Ha Te is itt lennél
Más itt a levegő,
Más a falevél
Így érzi az idegen,
Ki Párizsban él;
De jól tudom én
Más lenne a levegő,
Más a falevél,
Ha Te is itt lennél!
Párizs, 1970.10.17.
Másnak talán álom
Kedvesimtől távol,
A hazatérés pillanatát egyre jobban várom,
És ami másnak talán álom:
Engem nem vigasztal,
Hogy szobám ablakából
Az Eiffel-tornyot éjjel-nappal látom.
Párizs, 1970.10.17/18. éjszaka
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Kötetben: PÁRIZSI VERSEIM