Életpályák
Legyek parafa-torta király? Ködös alvállalkozó?
Ziherhejctűvel megtartott fél-nadrágszárral
mankós koldus a föld alatt?
Gépzsírral kenjem alkarom
vagy nyakkendőtűvel szaladgáljak porszívók után?
Legyek biztonsági őr vagy gajdoló ripacs?
Áruljak részegen használt fogszabályzót
hozzám hasonló koldusoknak?
Üljek óvodásként húszéves foltos kiskabátban
macskanadrágban apámmal a pályaudvaron,
s tűrjem, hogy akármit mondok, elver mindenért?
Legyek üveg tinta, mely végleg beszáradt?
Agglegény, aki nem telefonál?
Fektessem pénzem a szexiparba s veressem meg magam?
Legyek nő létemre súlyemelő?
Legyek székrekedéstől félő közhivatalnok?
Tanítsak illemet tükörbol fillérekért?
Kússzam végig a megállók mocskát,
míg üvöltve keres a feleségem?
Lökjem a falnak, mert nincs vacsora?
Tegyek csak úgy, mintha munkát keresnék?
Tegyek csak úgy, mintha volna haza?
Mintha lenne lakásom, és lenne benne fűtés?
Lenne benne konyha és fürdőszoba?
Higgyem, hogy több jár nekem? Az ördögbe is!
Legyek kemény, mint a kő?
S ha nem megy, legyek én is kőagyú? Revansvevő?
Legyek a célpont, akin revansot vesznek?
Legyek közirigység tárgya? Bűnbak?
Gőzkazánon a védőszelep?
Rettegjek üres hálószobámban,
s a rettegéstol legyek még kegyetlenebb?
Írjak tanulmányt? Vessek gáncsot?
Legyek hitetlen, cinikus nulla?
Vagy pálinkabűzben képzelgő szatír?
Mosószer-hívő agitátor? Erkölcsi hulla?
Pletykalap-segédtiszt? Fő-al-informátor?
Hagyjam itt a várost? Csússzak le végleg falun?
Legyek vidéki Bronson, ki fagyos vizét vödörből meri?
Vagy legyek csak forma? Annak is átmeneti?
Legyek tán az, aki meg sem született?
Ki bele se kezdett, el sem hibázta?
Mert eleve úgy döntött, bele se kezd?
Csupaszodjak le az ősrétegig?
Legyek a fiam, aki még hibátlanul jó -
hibátlanul jó, mert nem létezik?
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Publikálva: Magyar Napló,
Kötetben: Világítóudvar (Budapest, 2001)
Kiadó: Orpheusz