DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2827 szerző 36884 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Vörös István
  Kilátás a nyárból
Új maradandokkok

Bártfai Attila Márk: Szűz aszcendens
Szakállas Zsolt: KÖLDÖKZSINÓRSATÖBBI
Vajdics Anikó: Gyanúsan nélkülözhetetlen
Albert Zsolt: Az ember aki utcának öltözött
Petz György: Nagy levegőt!
Vezsenyi Ildikó: álom, abúzus, leporellóval
Bánfai Zsolt: Teleszubjektívvel III.
Busznyák Imre: utcaszerpentin
Kiss Anna Mária: nyereségvágyból elkövetett alvás
Szakállas Zsolt: RAGÁLY
FRISS FÓRUMOK

Bánfai Zsolt 12 perce
Nagyító 24 perce
Kiss-Teleki Rita 28 perce
Gyors & Gyilkos 1 órája
Kosztolányi Mária 2 órája
Szilágyi Erzsébet 8 órája
Kiss Anna Mária 1 napja
Tamási József 1 napja
Bara Anna 1 napja
Ötvös Németh Edit 1 napja
Franczen Bea 1 napja
Szakállas Zsolt 1 napja
Oláh Imre 1 napja
Bártfai Attila Márk 2 napja
Valyon László 2 napja
Péter Béla 2 napja
Busznyák Imre 3 napja
Tóth Gabriella 3 napja
DOKK_FAQ 3 napja
Nyári lászló 3 napja
FRISS NAPLÓK

 Baltazar 1 órája
N. D. S. L. (Vajdics Anikó) 2 órája
Etzel Mark Bartfelder 4 órája
Vezsenyi Ildikó Naplója 6 órája
nélküled 6 órája
Hetedíziglen 13 órája
az utolsó alma 1 napja
Bátai Tibor 1 napja
Sorrento 1 napja
Ötvös Németh Edit naplója 1 napja
történések 1 napja
Qui? 1 napja
Conquistadores 2 napja
árnyalat 3 napja
PIMP 3 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: senkiházi
Legutóbbi olvasó: 2020-01-14 01:34 Összes olvasás: 1016

Korábbi hozzászólások:  
3. [tulajdonos]: Karácsonytól karácsonyig2016-12-23 13:21
Isten a szeretet ("Aki nem szeret, nem ismerte meg az Istent, mert az Isten szeretet." ; "Ho mé agapón ouk egnó ton Theon, hoti ho Theosz agapé esztin." Jn. I. 4,8.). Nem sokat tudunk Istenről, még kevésbé a szeretetről. Tülekedés, irigység, gőg, hiúság, dölyf eltakarja előlümk. Mi a sokarcú szeretet? a helyes vágyakozás?, a béketűrés?, a jóakarat?,a pontos lelkiismeret?, az odafigyelés, a türelem?, a nyitottság?". "Mindent elfedez, mindent hiszen, mindent remél, mindent eltűr." Kor.I.13,7.
Csupán korunk technológiáját ismerjük, a kiüresedés, lelketlenülés terrorizmusát. Isten már nem jelenvaló, a szeretetről vajmi keveset állíthatunk, inkább a szeretetet állítjuk fogyasztást elősegítő dolgokról: szeretjük a colát, ahamburgert, szeretnénk egy BMW - t, plazma tv - t.
Soha nem volt megírása óta a Madách - i kérdés ilyen aktuális: "Örjöngő röptünk, mondd. hová vezet?"
Mit hisz magáról a mai ember? Mit gondolt magáról a megváltó Emberfia, aki visszautastotta a "Jó Mester" megszólítást, mondván, csak az Isten jó, aki ellenségeiről is állította: "Ti mind Istenek vagytok." (a teljesség kedvéért az ószövetségen is olvasható formula kiválasztott bírákat is jelent).
Katolikus, Tolna megyei falusi gyerekkorom emlékezetes napjaihoz tartozott, mikor vasárnaponként a szomszédos, református faluba utaztunk anyám szüleihez. Velünk jött a plébános bácsi is (Rákosi rendszer börtöneit megjárt hitvalló pap), ugyanis ő tartotta a délutáni szentmiséket nagyapámék nádtetős, hosszú parasztházában kialakított katolikus kápolnában. A kálvinista falu maradék pápista hivője kuporgott ilyenkor a szentéllyé átalakított kis szobában. Nagyanyám soha nem jött be a misékre, öregapám az első sorban, hangosan, hibásan, botladozó szövegtudással énekelte az aznapi szent énekeket. Én egy János nevű cigányfiúval ministráltam. Elvált édesanyjával, húgával minden vasárnap ott voltak.
Mikor bejöttek a rózsabokrokkal szegélyezett udvarba, az egykor tehetős, kulák nagyapám odaszólt öreganyámnak: "Nézd Maris, milyen szépen öltözteti ez a cigányasszony a gyerekeit!" Áldozáskor János és én elsőként kaptuk a szentostyát, föl se fogtuk milyen titkos közösség tagjai lettünk ezáltal.
E kis történet szereplői zöme már nem él, a ház is odavan, Jánosékkal nem tudom, mi lett. Néha eszembejut a titkos szövetség, ami talán még ma is él.

2. [tulajdonos]: Békák2016-12-05 21:16
Címerállatomnak a békát választanám. Miért is?
Ki szeretheti ezt a nyákos, dülledt szemű, bice - bóca állatot?
Nemcsak rút, buta is.
Ha forró vízbe dobják, kiugrik belőle, ha lassan melegedő kondérba teszik, megfő.
Gyerekkoromban szomszéd haverom megtréfált egyszer, galambhúsnak hazudott békacombot etetett velem. Nem volt rossz az íze.
Aztán a falusi esték brekegés koncertjei, minhtha csak a mediterránium kabócazenéjét helyettesítené reszelőshangú, monotón kórusuk.
Hiába csókolták szép királylányok királyfivá, a varangy csak visszataszító maradt.
Majd apránléntt közel kerültem a békatóhoz.
Ebben az irodalom is segített.
Elsőként Kobajasi Issza elgondolkodtató haikuja.

"Te kis béka, te!
Ne félj tőlem, nem ismersz?
Én vagyok Issza."
(Képes G.ford.)

Később kezembe került Max Jacob verse, a "Felebaráti szeretet".
"Ki látta a békát, ahogy átkel az utcán? olyan, mint egy emberke: egy baba se sokkal kisebb. A térdein vonszolja magát: minthogyha csak szégyenkezne?....Nem! hanem reumája van, egyik lába elmarad, úgy húzza vissza! hová mehet? szegény bohóc, a csatornából mászott elő. Senki se vette észre ezt a varangyot az úton. Azelőtt engem se vett észre senki, ha kinn jártam az utcán, de most már a gyerekek is csúfolnak a sárga csillagom miatt. Boldog varangy! neked, látod, nincs sárga csillagod!" (Gergyai A. ford.)


A békák emancipációjában nem feledkezhetek meg a Muppet Show halhatatlan szereplőjéről, Brekiről sem.
Az már természetes volt ekkor, ha láttam, egy neves etologus békát az arcához szorítva fényképezteti magát.
Nyolcvanas években németországi ismerősünk mondta: szaporodásuk idején állatvédő önkéntesek vödrökkel összegyűjve viszik át őket az autópályákon, sokukat megmentve így a pusztulástól.

Mert nem mind tud segíteni magán, akár az ismert mesében.
A tejfölös csuporba esett két béka közül az egyik föladja, megfullad. A másik küszködik, erőlködik, míg vajat köpül hátső lábaival, kimenekül a cseberből.

Hát ezért lett a címerállatom.1. [tulajdonos]: Amerikai advent2016-12-04 17:52Ilyentájt, advent elején utaztam a rendszerváltás utáni években először és -eddig - utoljára Amerikába.
Rokoni meghívás. Egy külvárosi kerület szociális munkása voltam. Utoljára még elmentem a 14 emeletes toronyházba, ahol egy falunyi lakos, s nekem egy kis utcára való ügyfelem élt. Végül elértem a rokkantnyugdíjas, 50 körüli házaspárhoz is, akik többnyire pityókásan fogadtak, mindig sírtak, mikor kászülőfélben lévő közös öngyilkosságukra terelődött a szó. Ünneplőbe ültözve ki szoktak állni az ötödik emeleti lakásuk erkélyére, de a nagy ugrásra csak nem szánták el magukat.
Tőlük eljőve mentem le a lécsőházban, két emelet közti nagy üvegablaknál "ördögi" gondolat suhant át az agyamon: Mi lenne, ha most kilépnék a nyitott ablakon, helyettük is, minden nyomorult alak hellyett, igaz, oda lenne a nagy út, de mit számít ez most?
Aztán a repülógépen már elfelejtettem balga ötletem, minden félelmem elillant. A felhők felett 8 - 9. 000 m-rel azok aranysárga, vakító fehér, s valamilyen titokzatos színű (angyalok színe?) elegye kápráztatott. Azóta is az előhívható, legmegnyugtatóbb élményeim egyike (Foltokban itt ott az Atlanti - óceán indigó kékje is látható volt).
Aztán majd mindent láttam, amit egy hónapig tartó út alatt lehet: az esti New Yorkot, ahogy fölnézve a bábeli üvegpaloták eltakarják az eget, a hideg New Yorkot, a járdapadkán kucorgó, alamizsnát kérő feketékkel. Prédikátorokat, azt a bizonyos 64 fogas mosolyt, Manhattan-i esztelen sietést, ahol egy megbotló görkorcsolyás zökkenti vissza a felgyorsult időt. Washingtonban a Vietnamban elesett katonák gránit emlékműávét (turisták, rokonok, amerikai papírzászlóra satírozzák a neveket), VIP -es út a Fehér Házba: minden szobában jobbadán fogyatékos személyek alkotta kórusok énekeltek, Philadelphiában abban a helyiségben álltam (Szabadság Csarnoka), ahol az első 12 önálló állam képviselői aláírták Függetlenségi Nyilatkozatot ("Magától értetődőnek tartjuk azon igazságokat, hogy minden ember egyenlőnek született...")
Látni a pionírok korában is már álló erdőt, a némán is ijesztő óceánt.
Kisvárosok adventi - a hatvanas évek zenéjével kihangosított - édes, bús melankóliáját. Egyikben, a Hudson folyó mellett, megismerni az apróka magyar református templomot, az egyházközösség - talán utolsó - három hívével.
Karácsony, Szilveszter. Aztán házi pezsgőfürdőben, jótét családi körben, egy üveg Budweiserrel a kezemben eszmebe jutott az egyik külvárosi utca, ahová munkám során majd visszamegyek és hallottam azt a különös, szomorú zenét, amit mindig halottam magamban, mikor az ütött - kopott házakba mentem gondterhelt lakóik megoldhatatlan ügyeit intézni.
Visszafelé a repülön egy cowboykalapos ember mellett ültem.
Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2019-12-19 11:10 lista
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
2019-10-07 16:11 paricska
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
2018-09-28 23:41 furim
2018-08-27 10:16 Vajdics Anikó -- kedvencek
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2020-01-20 22:38   új fórumbejegyzés: Bánfai Zsolt
2020-01-20 22:26   NAGYÍTÓ /Kosztolányi Mária:nagy kedvenc /
2020-01-20 22:22   új fórumbejegyzés: Kiss-Teleki Rita
2020-01-20 21:35   Napló: Baltazar
2020-01-20 21:16   Napló: Baltazar
2020-01-20 21:14   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos
2020-01-20 21:05   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos
2020-01-20 20:42   NAGYÍTÓ /Filip Tamás:csak/
2020-01-20 20:38   új fórumbejegyzés: Kosztolányi Mária
2020-01-20 20:31   Napló: N. D. S. L. (Vajdics Anikó)