DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2834 szerző 38169 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Németh Bálint
  Extrasystole
Új maradandokkok

Tóth János Janus: Fából füstkarika
Bátai Tibor: Program
V. Szabó Mátyás: Feleselés (2022)
Vasi Ferenc Zoltán: Kifehérült száj
Vezsenyi Ildikó: Gáz
Misinszki Hanna: Hol a helye?
Valyon László: Számadás
Csapó Angéla: Váltó
Gyurcsi - Zalán György: csak egy kép miatt
Miskolczi B. László: Egy kis vers
FRISS FÓRUMOK

Ötvös Németh Edit 18 órája
DOKK_FAQ 19 órája
Pataki Lili 1 napja
Tóth János Janus 1 napja
Gyurcsi - Zalán György 1 napja
Szilasi Katalin 2 napja
Bátai Tibor 2 napja
Szilágyi Erzsébet 2 napja
Bara Anna 2 napja
Wesztl Miklós 3 napja
Vajdics Anikó 3 napja
Filip Tamás 3 napja
Zsolt Szakállas 6 napja
Gyors & Gyilkos 7 napja
Albert Zsolt 7 napja
Nagyító 8 napja
V. Szabó Mátyás 10 napja
Kiss-Teleki Rita 10 napja
Pálóczi Antal 11 napja
Vasi Ferenc Zoltán 12 napja
FRISS NAPLÓK

 Hetedíziglen 2 órája
Sáfély 9 órája
Kávé, tejszín nélkül 18 órája
A vádlottak padján 21 órája
fejlakók 22 órája
nélküled 1 napja
N. D. S. L. (Vajdics Anikó) 1 napja
az univerzum szélén 1 napja
ELKÉPZELHETŐ 2 napja
PÁLÓCZI - SZABADVERSTAN II. 3 napja
mix 3 napja
történések 4 napja
Ötvös Németh Edit naplója 4 napja
Hamis 7 napja
Bátai Tibor alkotói naplója 7 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: Sáfély
Legutóbbi olvasó: 2022-12-10 05:53 Összes olvasás: 7420

Korábbi hozzászólások:  
226. [tulajdonos]: csodálatos film.2022-12-09 21:25
rácsodálkozás...

225. [tulajdonos]: filózás2022-12-09 21:07
Sokat gondolkodtam azon, hogy miért vetek meg egy számomra ismeretlen embert egy mondatáért. Ez a mondat így hangzott: "Ma már nem kell tudni fotózni. A technika mindent megold. Csak látni kell és megnyomni a gombot"
Én nem akarok így gondolkodni, és főleg nem szeretnék ilyen ember lenni. Amikor a nevem mondtam neki, hogy ne felejtse el, akkor én azzal voltaképpen azt mondtam, hogy ezeket a gondolatokat én nem akarom magamévá tenni. Egy olyan ember írt nekem aki él bele a vakvilágba, de nem lát. Neki hiába mesélnék Jenőröl, vagy Katiról, vagy akárkiről nem értené. Nem értené meg a fáimat. Azt sem értené meg, hogy amikor a fényeket nézem mit érzek. Nem értené a gondolataimat, a gondjaimat , nem értené meg azt, hogy büszke vagyok két szóra : NE FÉLJ. Ez az ember semmit nem tud az életről. A meséimről.
És valahol örülök, hogy nem fogná a világom. Ne jegyezd meg a nevem Robotka.. Nem csodálkozol rá a világra. Megnézné a Napfény ízét? Megnézne egy napfelkeltét. Tudja vajon hogy a Kodakom néha megviccel? Hogy tudná ...elgondolkodtam. Istenem de jó , hogy én nem így gondolkodom!

224. [tulajdonos]: --2022-12-09 20:27
Nekem sincs sok, sőt, de azt szeretném mondani, hogyha valakinek pár sorral, szóval tudok segíteni, akkor itt vagyok. Bárkinek. Bármikor. Én csak ezt tudom felajánlani. De ezt nagyon komolyan gondolom.
Itt vagyok, meghallgatok ha írni akar valaki nekem hát tegye. Tényleg ..

223. [tulajdonos]: ...2022-12-09 20:06
Kerti suttogás

(egy Vaszary képre)1.

Gyöngyvessző bokor. Emlékszel, milyen kicsi volt az ág? Lyuk is olyan kicsi kellett, hogy az első tavaszi zápor ki ne mossa. (Sejtelmes gondolatok egy másik kertről.)

Elém fut a bolond kutya. Pléhkádban fürdesz. Barnára sütötte hátad a Nap. Alszol a csíkos hintaágyban, kezedből kicsúszott a könyv.

A ház megsüllyedve. Anya simít így végig a gyermekén, ahogy én a vályogfalon. De itt van a nyáron besurranó szerelem-tolvaj mesém. Egy kert, beleképzelve téged. Most az első kapavágás a feketeföldbe: varázslat. Tehetetlenségem, mázas tál, csonka étkészlet, csorba bögre, rozsdás derelyeszaggató. Idecsentem a hosszú szárú komlót, meg a citromfüvet is. A csalán alatt lusta facsigák köszöntik egymást. Hiányzik a pillantásod. Nem kaptam el talán még soha sem. Amott fut egy bogár. A cseresznyefa tele érett gyümölccsel. Mellette a tőkéken, ötvenes kékfrankos urak, kecskecsöcsű hölgyekkel. Írok most neked: utópiát, érzést, tisztaságot. Nem akarok bemenni a szálkás ajtón, ami előtt hangyák másznak. Eső lesz. Megfulladnak a sütőportól. Utálom ezt. A kajszit nem metszették. Feltámasztott ágak. Gyümölcs, szakadásig. A téglák között sült a virsli, benne sajttal. Zsírszalonna bevágva. Csöpögtetett zsíros kenyér. Széttaposott hamukupac. Éjjel esni fog. Hajnalban, de jó is lenne belehemperegni a fűbe, és ebben a kertben tégedet szeretni.

Aztán a hajnal. Körülöttünk ribizlik és áfonyák. Így mondd: iz-rib-lik! Egyedül vagyunk. Sóskával festek a bőrödre tengert, és levelet írok, lovakat rajzolok. Szilaj vágta, fűszálakkal. Tinta kék tengerszem az öntözőkanna. Meghajló pázsit. Elmesélem magamat: hol voltam, hol nem voltam. A kert végtelen ideje a miénk. Láttál mandulát? Kérdezlek. Komoly szemekkel nézel. Boldog vagy? Látod a leveleket? Tartsd az ujjaidat a nap felé. Nézz át a réseken. Gyermeknek lenni újra. Meséled el a bűnbeesést! Éva goldent, vagy starkingot adott Ádámnak? Hm. Milyen lehetett? Hát persze, keresztezettet. Elmosolyodom.

Visszaalszom a kockás pléd alatt. Kavics nyomja az oldalamat. Azt álmodom, idehozlak a margaréták közé. Igéző, kócos ábrándok. Végre akarok valamit. Szedek egy kevés, augusztusi epret. Másodérőt. Ma a legeslegnagyobb a telehold. Neked adom

222. [tulajdonos]: könyv2022-12-09 19:56
Könyvajánló a molyból: Richard Powers : Égig érő történet. Karácsony jön, úgy gondoltam ( nálunk van könyv a fa alatt mindig.) hogy ez szép ajándék lenne Pár sor belőle:

"Legyetek bátrak, dacoljatok a tivornyázó pusztulással! Ültessetek fát! Vagy, ha azt nem, legalább bokrot, cserjét, de ha azt se, akkor csak hagyjátok a növényeket élni, nőni, dolgozni, dolgukat tenni, hiszen ők kéretlenül is lélegezni segítenek bennünket.

Legyetek türelmesek, hallgassátok a csendet! Próbáljátok kihallani belőle a fák növését, az ágak izmosodását, a levelek zöldülését, a hajtások, virágok kibomlásának életet jelentő suttogását.

Legyetek elszántak! Ne törődjetek vele, hogy mindaz, amit tesztek csupán soványan csordogáló mókuspisi, csak a haldokló Föld kétségbeesett sikolyának egyre halkuló visszhangja az ipar, a modern technológiák, a mai napra (mintha nem lenne holnap!) pénzt fialó lobbyérdekek szisztematikus pusztításának karneváljában.

Ne törődjetek vele, nagyban nem tudtok ellene tenni! Tegyetek hát kicsiben! Menjetek erdőbe és gyermekeitekkel egyetemben feküdjetek az avarba, a vihar tépte, tűz pusztította rönkök mellé, szemléljétek közelről a gombákat, bogarakat, férgeket, érezzétek magatok körül a mikroszkopikus élet ezernyi különböző rezdülését. Nyomjatok a gyermek markába a rothadó aljnövényzetből, a korhadt fakéregből és mondjátok neki, ez az élet, becsüld meg ezt, és add tovább te is a te fiadnak és leányodnak…

Mert írva vagyon:
Ugyanis van öt fátok a Paradicsomban.
Nyáron, télen nem mozdulnak,
leveleik nem hullanak le.
Aki meg fogja ismerni azokat,
nem ízleli meg a halált.

Nem akar ez a könyv szép lenni, pedig szépen ír a szerző. Nem akar epikus méreteket átfogni, mert a globális ökoszisztéma méreteiben ezek a mondatok amúgy is szinte felfoghatatlanok, kétségbeesetten nyújtóznak csak tér és idő semmijébe. Viszont úgy érzem, hogy akar, vagy sem, de valami sikerül neki – mégpedig figyelmeztetni. Valami végzetes dologra, amit a tudatunkkal tán fel sem fogunk, de a gyíkagyunkba legalább sikeresen beférkőzik tőle a rettegés. Mindenesetre én 600 oldalon keresztül tudtam magam mélységesen szégyellni. És tudom azóta is.
Olvasd el te is, hátha neked is sikerül…"
– Ha látsz egy betűkkel televésett fatörzset, az tuti, hogy bükkfa. Az emberek nem bírják megállni, hogy ne faragjanak valamit arra a sima, szürke felületre. Isten bocsássa meg nekik. Arra vágynak, hogy a szívek, amiket odavésnek, évről évre nagyobbra nőjenek. Kinek kegyetlen lángja ég, fába metszi hölgye nevét. Mit tudják a szerelmesek, hölgynél a fa sokkalta szebb.*

*Adrew Marvell: A kert, Károlyi Amy fordítása


221. [tulajdonos]: prózák jönnek2022-12-08 23:08
Aki szerint a fotó egy gombnyomás, az a fotó ízét nem érzi..

sajnos az ilyen emberek miatt szenvedünk, akik technikává silányítják a fotóművészetet. nem szeretem
az ilyen embereket. Most próza jön.. még nincs kész, mert el sem kezdtem220. [tulajdonos]: láttam kodak arcát.. komolyan2022-12-08 22:32
Szikla mutatott egy fotópályézatot.. és bemutatkoztam, a pasinak.. Szabadkoztam, hogy elnézét uram nem értem a kiírást. Magyarán szólva olyanokat fogad ami agyon van buherálva.
Uram, semmi bajom nincs ezzel, de miért is kell sima fotóra csufit dobni?
Ma már nem kell tudni fotozni. A technika mindent megold. Csak látni kell és megnyomni a gombot
Rohantam Sziklához, megőrültél? Ilyenhez küldesz? Hát nem te mondtad, hogy a lélekkel fotózz?? Tudod mit mondtam az őrült spanyolnak? Hogy jegyezze meg ezt a nevet : Mórotz Krisztina.
1881 volt.. És volt egy pasas .. aki miatt én fotózom Georges Eastman.
Mindig szerettem a stílust, a játékot és a maximalizmust. Ezt mondta így született a gépem:

Mindig is tetszett a K betű. Erős és kifejező. Olyan nevet akartam, ami k-val kezdődik, és k-val végződik, egy sajátos anagramma, amiről mindenkinek ugyanaz a dolog jut eszébe.

Szikla azt mondta lélek.. anélkül megcseszheted a fotót.. Elmeséltem ezt Sziklának. hogy ha itt lett volna előttem tökön rúgom. Ehelyett Georges arcát láttam magam előtt -

és most voltam büszke magamra. Egy vagyok a fotóimmal. A fotózás az ami flow a nagy nagy szerelem. Az írés csupán egy része ennek.

A fotóimat klimt festészetéhez, és a sintoista gondolkodású régi tusrajzolókhoz hasonlítják.. Tudom, hogy eljön az időm.. Boldog vagyok.219. [tulajdonos]: énekelek2022-12-05 12:05
Most jutott eszembe, hogy ha jövök hazafelé mondjuk fotózásból, akkor én énekelni szoktam,
igen, a réten is néha, és ott érzem azt , amiről a nagyok írtak, hát akkor azt mondom szabad.
Ha József Attilát ,Radnóti Miklóst szavalok porosan, egy hódrágta almafa tövében, vagy egy árpatáblában fekve- akár egy lótetű fotózása közben amivel csukáztak miért ne lehetne?

Ez a legszebb a csend után. Spontán verset mondani a természetben.. Ujjongva akár, ahogy kiszakad belőlem.. Vagy énekelni. Szerintem szabad.
Én mindig szavalok -

a csendem után-

218. [tulajdonos]: J.A.2022-12-05 11:47
Köszönöm, hogy említetted József Attilát, de szerintem ez természetes, hogy emlékezzünk róla.. Hallgatom Gubík Ági előadásában a verset. Latinovits azt nyilatkozta utolsó interjújában, hogy színésznek szabad József Attilát szavalnia- bár színésznőt nem említett..

217. [tulajdonos]: fény2022-12-04 18:01
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/318441590_5743628382384346_8042021979917183770_n.jpg?stp=dst-jpg_p180x540&_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=ncFwZF7Vz3QAX97S7Wv&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfCR42cV8CtDUnm2n1o5RxQdGnPF-iIPgaLXomtnSIZicQ&oe=639298FC


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2022-10-13 10:07 lilis
2022-05-13 09:03 lili
2021-11-05 08:42 lista
2020-11-27 16:47 Kedvenc verseim
2020-09-25 22:55 furim
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
2019-10-07 16:11 paricska
2018-12-07 20:19 u.a.
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2022-12-10 00:04   Napló: Hetedíziglen
2022-12-09 21:25   Napló: Sáfély
2022-12-09 21:07   Napló: Sáfély
2022-12-09 20:27   Napló: Sáfély
2022-12-09 20:06   Napló: Sáfély
2022-12-09 19:56   Napló: Sáfély
2022-12-09 12:19   új fórumbejegyzés: Ötvös Németh Edit
2022-12-09 12:02   Napló: Kávé, tejszín nélkül
2022-12-09 11:54   új fórumbejegyzés: DOKK_FAQ
2022-12-09 09:00   Napló: A vádlottak padján