DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2836 szerző 38079 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

lengyel attila
  Az építmény
Új maradandokkok

Bártfai Attila Márk: Hokuszai öreg tigrise a hóban
Bara Anna: acélmezők
Tóth János Janus: ha az ember (reflexvers)
Szilasi katalin: Spenót tükörtojással
Tóth Gabriella: unoka (végleges)
Tóth Gabriella: Valahol
Bátai Tibor: BALLADA
Markovics Anita: Rubikon
Valyon László: Lutheriáda
Busznyák Imre: Láda február havában
FRISS FÓRUMOK

Szilágyi Erzsébet 5 órája
Bara Anna 6 órája
Tóth Gabriella 15 órája
Markovics Anita 1 napja
Gyors & Gyilkos 1 napja
Nagyító 1 napja
Kosztolányi Mária 3 napja
Kiss-Teleki Rita 6 napja
Bátai Tibor 6 napja
Bártfai Attila Márk 6 napja
Tóth János Janus 9 napja
Maretics Erika 10 napja
Busznyák Imre 12 napja
Szilasi katalin 13 napja
Zsolt Szakállas 14 napja
Konta Ildikó 14 napja
Horváth Tivadar 15 napja
DOKK_FAQ 16 napja
Albert Zsolt 18 napja
Ötvös Németh Edit 21 napja
FRISS NAPLÓK

 az utolsó alma 3 órája
Ötvös Németh Edit naplója 4 órája
Etzel Mark Bartfelder 10 órája
Hetedíziglen 10 órája
Más, és mégis ugyanaz 10 órája
N. D. S. L. (Vajdics Anikó) 13 órája
A HÁRMAK 18 órája
Gyurcsi 1 napja
Baltazar 1 napja
PÁLÓCZI: BRÜSSZELI CSIPKE 1 napja
Bara 1 napja
Vezsenyi Ildikó Naplója 2 napja
ELKÉPZELHETŐ 3 napja
Párbeszéd a DOKK jövőjéről 3 napja
Hordalék 3 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: Más, és mégis ugyanaz
Legutóbbi olvasó: 2022-06-27 22:23 Összes olvasás: 12889

Korábbi hozzászólások:  
162. [tulajdonos]: érdekes! 2022-06-27 14:38
Én:

Teljesen felesleges ez a három írás, ez a három kifilézett sor rajtamaradt halpikkellyel, ez nem én vagyok.Te:

"szóbűvészeknél érzem gyakran azt, hogy mintha halkéssel akarnának egy banánt megenni."

161. [tulajdonos]: halak! :)2022-06-27 14:35
Antal, érdekel.. A halkéssel banán az igaz.. Én elaludtam egyiken..

"Ahelyett, hogy kibontanák a mutató és a hüvelykujjukkal mint egy gorilla, vagy XIV. Lajos francia király - és beleharapnának.

Nem.

Nekik mindent művien, mindet "eszközökkel" kell... kibontani... A műviség kedvéért.

Itt most túlzok, de azért - azt hiszem - így is "van benne valami..."Nem túlzol, én is erről írtam Antal. :-))) Ez a mondat isteni! Keveset aludtam, de éjjel kettőkor aki írni akar.. Az máskor is..

160. [tulajdonos]: ua2022-06-27 14:24
Teljesen felesleges ez a három írás, ez a három kifilézett sor rajtamaradt halpikkellyel, ez nem én vagyok.

Tegnap elkeseredtem.. hm.. Éjjek kettőkor sírva írtam Anninak. Nem lesz belőlem senki, de ez csodálatos nő kitalált valamit. Rodin felhívott : Fess.. Rodin fest is szobrászkodik is, mert végre felhívott hanghíváson. Rodin idős már, 65.. Azzal kezdte, hogy téged nem értenek az emberek..
szürrealista vagy ízig vérig. Ne is várd.
qrvajó duma volt.. Egy bibi volt szólt a harang, utána már nem értettem.. Rodin azt mondta, ha elalszol a verseken, akkor az tényleg unalmas lehet, igen, mert ezek rövidek. Elmeséltem neki Rodin, már hangosan nevetett.. Érdekes, azt hittem mély a hangod! Igen Dunántúlt érzem benne
Mondtam neki, hogy ki értene? Édesem, ha én egy tömbből kifaragtam Jézust akkor te is tudsz írni..
De tényleg ki értene? Rodin beszélt a fotósokkal rólam. A legtöbb irigyel. Más vagy te.. .

Fess! Oké, festek is írok ís.. És egy műanyag ládába belecsobbanok. először.. Anni is a fotóimmal jött, hogy írjak róluk..

Ki irigy rám? Nincs milliós gépem, kodak van. Ne törődj vele, ha én úgy szobrászkodnék amilyen az arculat, amit elvárnak, akkor köműves lennék, te csacsi!

Tovább is van, hőguta is van..


Vérvonal? Széchenyi György Mórotz Ilona, Savanyú Jóska Utsó bakonyi betyár ) és Esterházyak.. Vadasüllési és a Batthyányak. de nem a Srattmanok, hanem a sima.. Meg a horváth bán, Zrínyi Péter.
vagy Zrínyi de Bebír? Mindegy horvát vérvonal is van..


Mondtad Esterházynak a rokonságot? Nem, mert plagizált, ahogy én is, én csak egy cocát. Hanem tudod-e, hogy a Széchenyi István diszgráfiás volt? :-))

Legközelebb engedem szóhoz jutni.. És akkor mi van? Semmi.. Majd kiakadtok megint..

és köszönök Sokszor köszönünk életünkben..

Csobbanok..

Olvasói hozzászólások nélkül
159. Pálóczi Antal: ÍRÁSSAL KAPCSOLATOS KÖRÜLMÉNY2022-06-27 12:51
A HÁRMAK akkor tud neked segíteni, ha te is akarsz segíteni magadon.
Ha értelmesnek mondható önképzéssel is tudsz foglalkozni, személyre szabott metódussal, illetve ha egyáltalán fontos neked az írás.
Szerintem az - de ezt neked kell elddönteni.
Nekem fontosak az írásaid, mert a nem jól kidolgozottakban is mindig megcsillan valami, amit másokéban hiába keresek. S ezekből inspirációt merítek - míg mások kidolgozottsága lehervaszt és elkedvetlenít. Főleg szóbűvészeknél érzem gyakran azt, hogy mintha halkéssel akarnának egy banánt megenni.
Ahelyett, hogy kibontanák a mutató és a hüvelykujjukkal mint egy gorilla, vagy XIV. Lajos francia király - és beleharapnának.

Nem.

Nekik mindent művien, mindet "eszközökkel" kell... kibontani... A műviség kedvéért.

Itt most túlzok, de azért - azt hiszem - így is "van benne valami..."
A többit nem tudom.
Ha akarsz magadról írni, a messengeren üzenhetsz. Az írással kapcsolatos körülményeid érdekelnek.

158. [tulajdonos]: tarot 22 lap2022-06-27 08:03
Antal leírtam a három bohócot, de én ide nem jövök be.. Vége.

157. [tulajdonos]: piciluca@gmail.com2022-06-27 07:40

Köszönöm

156. [tulajdonos]: vers, publicisztika, próza 2022-06-27 07:33
Etűd – észrevétlenülAmikor Vörösbegyből nem sok minden maradt, Albinnak vissza kellett volna mennie Isten kiválasztott csoportjához, de úgy gondolta, hogy Vörösbegy sem szeretné ezt. Azt akarta mindig, hogy olyan legyen, amilyennek megszokta. Bár nem tudta, hogy a férfi nadrágzsebében egy dobókocka van, és azt morzsolgatja folyton. Sokszor éjjelente festett. Élénk gyermekrajzokra emlékeztető, felnőtt tartalmú művek voltak ezek. Nagytestű férfiak és nők, akik elfelejtették régen, hogy a fáknak ruhájuk van, s kalapjuk a fagyöngy.Albin valamikor bohóc volt. Akadt, hogy néha elővette a fehér ruháját, és félretolta az abszintot. Varrni kezdte a gombokat, majd letépte, s újra és újra, kényszeresen. Talán, hogy Vörösbegy képe valahogy majd csak végleg elhalványul…

Albin szobájában a fal salétromos volt. Pont úgy nézett ki, mint aki a fal tövébe vizel. Persze a szobáját kifestette ő, de hát ez nem sokat ért. A végső út mindig a kocsmába vezetett. Fura volt az ő barátsága és a könnyei. Bármikor tudott sírni vagy nevetni, gyerek maradt, olyan, aki, még mindig a kakasos nyalóka után ácsingózik. Taknya-nyála összefolyt, amikor röhögve-zokogva kiírta a falra, hogy Sevrage. Miért is van ilyen szép neve, mintha ciklon vagy valami trópusi vihar lenne, tűnődött. Sevrage – most nyugodtan kimondta, ami máskor mindig felkavarta.

A napjai egyformák voltak. Felkelt, evett valamit, fürdött, megcsókolta a dobókockát, és lassan elindult a kocsmába. Mint valamilyen babonás kölyök, ügyelt arra, hogy járdán rá ne lépjen a vonalakra. Vitte az üvegeit is, amiket néha úgy nekicsapott a hídnak, hogy azok szilánkokra hullottak. Vörösbegy, amikor még mellette élt, olyan volt, mint a levegő. Nem akarta megváltoztatni, mert akkor már nem az ő Albinja lett volna többé.

Egy halvaszülést követően jött rá arra Vörösbegy, hogy melleiben elindult a tejelválasztás. Attól kezdve minden reggel bimbóira vette Albin kiszáradt ajkait, és boldogan adta át magát a szoptatás örömének, miközben kedvesét mentesítette az abszint hatásától, s mintegy méregtelenítette az ő testét is az előző napi nyakalás következményeitől. S hát mi tagadás, ezen aktus közben szép csöndben hullámzó mozgások tűntek fel a has alsó harmadában, ami bizony a titkolt orgazmusáról árulkodott, amihez a combok ütemes meg-megfeszítése is hozzájárult. Albin minden nap szopott, s élvezte ő a bögyös-faros asszonykájának cirógatását, aki elfogadta őt olyannak, amilyen.

Volt köztük valami titokzatos egymásra hangoltság. Számtalanszor kitalálták egymás gondolatait. Sokszor egymás szájából kapkodták a szavakat. Albin esténként gyakran kiállt a szoba közepére, mint valaha a manézsban. Felidézte a régi időket. Bohóc az, aki játszik, de mások sosem játszhatnak az ő rovására. Sokszor rátört a festhetnék. Máskor tébolyultan vetette bele magát valamelyik könyv olvasásába. Vörösbegy pedig hűségesen kotyvasztotta az egytál ételeket. Legtöbbször lecsót főzött vagy kurkumás csirkeszárnyat bacon ágyon, paradicsommal, paprikával betakarva.

Szerették egymást. Szerették az alkoholt is. Albin függő volt, s mindkettőt bőszen élvezte nap mint nap. Észre sem vette, hogy Vörösbegy fogyásnak indult, visszavonhatatlanul. Bár a reggeli szoptatás el nem maradt, de mély árkok jelentek meg az asszony szeme alatt. Ám Albin mit sem sejtett abból, hogy az ő Vörösbegye hamarosan elröppen, észrevétlenül és végleg.


155. [tulajdonos]: Frederico Fellini2022-06-27 07:29
Más film, más élmény

Fellini: Országúton (La Strada)rendező: Federico Fellini

forgatókönyvíró: Federico Fellini, Ennio Flaiano, Tullio Pinelli

zeneszerző: Nino Rota

operatőr: Otello Martelli

díszlettervező: Brunello Rondi

jelmeztervező: Margherita Marinari

vágó: Leo Cattozzoszereplő(k): Gelsomina : Giulietta Masina

Bolond : Richard Basehart

Zampano: Anthony Quinn

Giraffa : Aldo Silvani

Özvegy : Marcella Rovere
Az 1954-ben készült Országúton a rendező legnagyobb, és talán legmegindítóbb filmje. Ezért az alkotásáért kapta az első Oscar díjat. Főszereplői két vándormutatványos, egy kötéltáncos és egy erőművész, meg egy „nyomorult” lány, Gelsomina, akit Zampano egy tányér spagettiért vásárol. A gyengeelméjű teremtés, akit Frederico Fellini felesége, Guiletta Masina alakít, kikiáltóként és segítőként kíséri az olasz vidéken a brutális Zampanót, ás keménykalapjával, kifestett arcával, tágra nyílt, hol kétségbeesett, hol lelkesen átszellemült tekintetével éppolyan mély nyomot hagy a nézőben, mint „clown”-elődje, Charlie Chaplin. Tisztasága és ártatlansága végül is felolvasztja gazdájának fagyott szívét, de már későn: Zampanót az utolsó képeken gyötrelmes magányban, megtörten látjuk a hideg éjszakai tenger partján.

A filmet annak idején sokan és sokszor támadták, egyes kritikusok a neorealizmus elárulásaként értékelték. Különös módon később maga Fellini sem szívesen beszélt erről a művéről. Igaz, az ő indokai mások voltak: úgy vélte, túl sokat foglalkoznak ezzel a filmjével, és sokkal kevesebb figyelmet szentelnek a többire, különösen az éppen aktuálisra. Tény viszont, hogy az Országúton tette valóban világhírűvé Fellinit, aki 1920-ban született egy utazó ügynök fiaként. 12 évesen megszökött otthonról egy vándorcirkusszal, ám egy hónap múlva, mint valami újmódi Pinocchio, két csendőr kíséretében állított haza. Alkalmi állásokban dolgozott, cikkeket írt, és karikatúrákat rajzolt egy vicclapnak. Később megismerkedett Rosselinivel, dolgozott is vele, majd egyedül rendezte filmjeit.

Az olasz rendező munkássága óriási hatást gyakorolt a huszadik század második felének filmművészetére.

Díjak és jelölések
Oscar-díj (1957) - Legjobb idegennyelvű film
Velencei Nemzetközi Filmfesztivál (1954) - Legjobb rendező: Federico Fellini
BAFTA-díj (1956) - Legjobb film jelölés
BAFTA-díj (1956) - Legjobb női alakítás jelölés: Giulietta Masina
Oscar-díj (1957) - Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Tullio Pinelli, Federico Fellini, Ennio Flaiano
Velencei Nemzetközi Filmfesztivál (1954) - Arany Oroszlán jelölés: Federico Fellini


154. [tulajdonos]: bohóc2022-06-27 07:23

Mórotz Krisztina
Vázlatok a Bohócról

1.
Öltöztessetek bohócruhába,
kezembe apró hegedűt adjatok,
nem Amati, sem Stradivari,
gyermekhegedű kell, vagy ócska
réztrombita, vastag kesztyű, zongorán
játszom, fedele kezemre csapódik,
nem vétem el Beethovent.

2.
Öltöztessetek Grock- maskarába,
Gelsomina játszik, a bolond tanítja,
Grockot játszom ötven éve, veszekszem
Buta Auguszttal, Pierrot könnye,
a fekete csepp arcomra hull.

3.
"Mondd gyermekem, ki az apád?
Lemosom a festéket, sietek hozzád,
dajkádtól átveszem a szeretést,
bölcsődalt ,dúdolok pici vagy még,
feljajdulok, kislányom nővé értél."

4.
Öltöztessetek bohócruhába,
hallom a közönség tapsát, ha kell,
Buta Auguszt leszek. Van értelme
a létnek értelme e földön, hát
tanuljatok bohócok, örökül hagyom
rátok e Bohócmondatot.

5.
Zongoralábba kapaszkodom,
öltöztessetek bohócruhába,
a mester válla megremeg, de hiszen
Grock bohócnak nincsenek könnyei!
A szív, mint tű a bakeliten,
karcos hangot hallat, lejár: Semmi baj
öreg, szólok a Nagy Clownhoz.
Kacagásod otthon? Hoztad könnyeid?

6.
Öltöztess bohócnak, engedj beszélni
Pierrot, Columbine, Pulcinella, Harlequin
a Comedia del Arte rátok vár,
ne álljátok körbe a vén ripacsot,
Gelsomina nevess; bohócorral
röhögjetek, kacagjatok, mint önfeledt
kölykök velem, mielőtt egy istenarc
néz vissza rám.

Olvasói hozzászólások nélkül
153. Pálóczi Antal: MINT EGY KANÁSZ2022-06-26 20:43
Persze, hogy elvállalom az irodalmi segítségadást - mindig, mindenfélét, mindenkor - ahogy görög barátomtól, Szpirosztól tanultam.
Ő is mindig ezt tette.
Ez: a szerkesztői segítségadás, az irodalom tanítás és (irodalomterápiás) gyógyítás lesz hátralévő életem értelme.
Persze, hogy bohóc vagyok - amikor ANNAK kell lenni. És mindig FEHÉR BOHŐC miközben vitapartnereim PIROS BOHÓCOK (olvass utána, mit jelentenek e fogalmak). Ha harcosnak kell lenni akkor harcos, ha prózát kell írni, akkor író, ha disznóverset kell írni, akkor költő - mert hogy ez a disznótelepi vers nem próza, az kurvaisten. (Juj de trágár voltam... Mint egy kanász?)

SZÁZ HÉT MAGÁNY

már a toronysilók homlokán reszket
a reggel
kiáltások porral keverednek
kavarodó hátak
remegő csánkok meg-megbotló szaporázása
fülek fülek fülek
torlódó marjaik vagy
a kitörni akarók riadt értelmes szemei

vagy herés lefogottak ordításai
azt hiszik már a fájdalom
de műszercsillanás
de frecskelő hersenések
irgalom ó elevenen boncolt milliók
ha a sikoly már csak úgy erősbödik
hogy bugyborékolva elhal
amint borsózó és elszíneződött
bőrrel rázkódnak az iszonyodó kezekben

vagy a fialtatók bágyadt csendjében
az új patácskák életlüktetése
nyákos elvetemedésük
a kicsusszanó hirtelen-csoda
a lábra állás téveteg igyekezete
meg szalmasustorgás
meg párás halk meleg és szoptatás szaga

vagy senyvesek zaja
tűszúráskori rándulásuk
mimikáik kövülése hullák trágyalés fején
ébren alvó szertári állat tekintetükre légy száll
vagy kényszervágottak bíborkocsonya
rögei: - mert most így élek!

felhőként szakadozik a pára
fel-felporzanak az ostorok
félreugró szökkenő megtorpanó
megiramodó lábak
fülek fülek fülek
egy-egy kigyöngyöző seb az inakon

vizelők sugarában
szivárvány.


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2022-05-13 09:03 lili
2021-11-05 08:42 lista
2020-11-27 16:47 Kedvenc verseim
2020-09-25 22:55 furim
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
2019-10-07 16:11 paricska
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2022-06-27 21:53   Napló: az utolsó alma
2022-06-27 20:55   Napló: Ötvös Németh Edit naplója
2022-06-27 19:58   új fórumbejegyzés: Szilágyi Erzsébet
2022-06-27 19:05   új fórumbejegyzés: Bara Anna
2022-06-27 19:04   új fórumbejegyzés: Bara Anna
2022-06-27 17:31   új fórumbejegyzés: Bara Anna
2022-06-27 17:29   új fórumbejegyzés: Bara Anna
2022-06-27 14:50   Napló: Etzel Mark Bartfelder
2022-06-27 14:38   Napló: Más, és mégis ugyanaz
2022-06-27 14:35   Napló: Más, és mégis ugyanaz