DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2829 szerző 37156 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Machó Zsófia
  Apokalipszis
Új maradandokkok

Bara Anna: a csend árnyékában
Albert Zsolt: CELLAINFORMÁCIÓ
Bártfai Attila Márk: 5
Kiss-Teleki Rita: Veszekszem
Petz György: Arany appendix
Vezsenyi Ildikó: Zsoltárok helyett
Albert Zsolt: ELTÉVEDNI INDULOK ÉS HA LEHET BELÉD SZALADNI
Nyári László: aranyszajha
Albert Zsolt: HARAG
Farkas György: ALVÁSGYAKORLAT (XVl) (jav.)
FRISS FÓRUMOK

Bara Anna 3 órája
Tóth Gabriella 13 órája
Gyors & Gyilkos 14 órája
Szakállas Zsolt 1 napja
Vezsenyi Ildikó 1 napja
Ötvös Németh Edit 1 napja
Kiss-Teleki Rita 1 napja
Szilasi Katalin 1 napja
Magyar Éva 1 napja
Petz György 2 napja
Farkas György 2 napja
Csiki Melinda/ Melly 2 napja
Vajdics Anikó 2 napja
Albert Zsolt 3 napja
Kosztolányi Mária 6 napja
Bártfai Attila Márk 6 napja
Nyári László 7 napja
DOKK_FAQ 8 napja
Kiss Anna Mária 10 napja
Nagyító 10 napja
FRISS NAPLÓK

 Bara 2 órája
Hetedíziglen 2 órája
Sin 3 órája
EXTITXU-UXTITXE 12 órája
nélküled 13 órája
Baltazar 14 órája
az utolsó alma 16 órája
Ötvös Németh Edit naplója 16 órája
Juli 16 órája
Bátai Tibor alkotói naplója 19 órája
történések 1 napja
az univerzum szélén 1 napja
fejlakók... 1 napja
PIMP 1 napja
Sorrento 1 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: HM
Legutóbbi olvasó: 2020-05-26 02:31 Összes olvasás: 3378

Korábbi hozzászólások:  
Olvasói hozzászólások nélkül
23. krisz: magány2014-06-28 01:01
A szerkesztők felé: Kérlek bennetek, hogy amit Erzsébetről írtam, és a helyesírásról azt töröljétek-- fontos lenne nagyon ! Köszönöm!
-------------------------------------------------------------------------------------
ma lefutott volna egy prózám... én marha, a magány miatt írtam egy tekercs marhaságot stilisztika ide oda..

22. [tulajdonos]: csak lemásoltam2014-06-28 00:57
A delphoi intelem: “Ismerd meg önmagad!”

A Delphoival kapcsolatban leginkább a szentély bejárata fölé írott híres felszólítás jut eszünkbe, melyről a legtöbb ember már gyermekkorában hall, de felnőtté válik mire felismeri az igazi értelmét: „Ismerd meg önnmagad!”
Apollón világos értelmű, felszólítás vagy parancsként szóló jóslatai avagy figyelmeztetései mindig megnyugtató hatással voltak, hisz az isten válasza arról is meggyőzte a jóslatért járulót, hogy a jós-isten tud a helyzetéről, számon tartja a tetteit, gondját viseli.

S bár a fennmaradt szövegek szerint a legtöbb jóslat világos értelmű volt, Delphoi mégis a homályos, kétértelmű orákulumai miatt vált híressé. A talányos válaszokat nem volt elég meghallgatni, értelmezni is kellett a szavait. S ez egyáltalán nem volt egyszerű feladat. Az i.e. VI. században Theognisz csípős gúnnyal jegyzi meg, hogy a delphoi orákulumok értelmezéséhez „tájolót, függőónt és napórát” kell használni.

A rejtvény nem idegen az ókoriak számára. A napjainkban szórakozást jelentő rejtvény az archaikus kultúrában eredetileg halálos viadal volt. A thébai Szfinx például megöli az embereket, mert azok nem tudják megfejteni az általa feladott rejtvényt: melyik az a lény, amely előbb négy, majd kettő s végül három lábon jár? Amikor Oidipusz megfejti a rejtvényt, hogy az a lény az ember, a Szinx leveti magát a szikláról és szörnyet hal.

A delphoi rejtvényszerű jóslat az emberi sors megjelenítésére alkalmas: aki nem érti vagy félreérti a sorsát, az veszít. Apollón intései arra tanítanak, hogy az ember sorsa kifürkészhetetlen és elkerülhetetlen. Csakhogy a jóslatkérő aligha érti a rejtvényszerű szavakból, hogy miért inti az orákulum, hogy miért óvakodjék bizonyos dologtól, csak mikor már megtörtént valami, akkor ismeri fel, hogy mire gondolt a jós-isten.

Apollón válasza az, hogy az ember maga a rejtvény, melyet csakis úgy fejthet meg, ha megismeri saját énjét.
A híres delphoi parancs keletkezési dátuma nem ismeretes. A hagyomány szerint a Hét Bölcs egyike kapta, orákulumként, de nem tudni pontosan, hogy az Kheilón, Biász avagy Szolón volt-e. Platón Protagorászában olvashatunk először a Hét Bölcsről, s ugyancsak ő az, aki a Kharmidészban először idézi a delphoi föliratot.

Az ókori irodalom kedvelője viszont már Hérakleitosznál is megtalálja az utalást. Egyik fennmaradt töredékben ezt olvashatjuk: „Minden embernek megadatott, hogy megismerje önmagát, azaz helyesen gondolkodjék.”

Vagyis, ismerd meg a világodat! A helyes gondolkodás önismeret, mely a görög filozófia több értelmű és nehezen lefordítható szavával, a szophronein kifejezéssel azonosítható, mely jelenthet mértékletességet, józanságot, bölcsességet, de egyik sem fedi pontosan az értelmét. Azonban Hérakleitosz egy másik töredéken fennmaradt sorai szerint könnyebben megértjük: „Szophronein a legnagyobb kiválóság és bölcsesség: a természet szerint megértve a dolgokat, igazat mondani és cselekedni.”

A delphoi intelemben az is benne van, hogy „ismerd fel embervoltodat”. Erre is van szép görög kifejezés a filozófiában: szóphroszüné. Theognisz szerint, ez az ember volta korlátait ismerő ember józan önmérsékletét, önkontrollját jelenti.

Más olvasatban azt is jelenti a delphoi felirat, hogy „Ismerd meg valódi énedet!” Hérakleithosz szerint ez az éthoszt, vagyis az ember lelkét, önmagát jelenti. Csakhogy az embert indulatai akadályozzák önmaga megértésében. Homérosz művében is sok példát találunk erre. Az önismeret hiánya pedig még a példaszerű életű, világában sikeres embert is tönkre teszi.

A delphoi orákulumokból az is kitűnik, hogy nemcsak a jóslatok értelmezéséhez, de magához a kérdés feltevéséhez is szükséges a jó önismeret.
Valódi énünk pedig épp a jellemünk, a sajátos gondolkodás- és viselkedésformánk: „kinek-kinek éthosza a sorsa” – olvassuk egy másik Hérakleithosz töredékben.

21. [tulajdonos]: krisztina2014-06-28 00:48
Nem tudom, hogy ki vagy te miju, de vannak akik szeretnek, azt hiszem nem ismersz, sem engem, sem Krisztát. Krisztát mindig szerettem volna megismerni mert én nem tartom Őt rossz embernek. Tudom, hogy mi a vélemény, de az nem érdekel, csak az amit én látok én hallok én tapasztalok. Mindketten már most sokat éltünk, tele szenvedéssel, Ő is én is. Kerül, kerülöm. Egyvalaki utál így, még a stílusa is ez.

véleményt alkotni egy emerről névtelenül nem far sőt ronda dolognak tartom.
A Krisztina név a 16-17. századból származik, majd elfelejtették. Szeretem A Krisztina
nevet, mindkettőnk neve azt jelenti keresztény

Ha megkérhetek mást ne jöjjön most ide, mert ez már nem az én Naplóm hanem egy másik emberé, akkor hálás lennék ezért.

Ki bántott? Kriszta, vagy Krisztina? Van egy mondás, amit legjobban utálunk a másikban , bennünk is ott van!

Olvasói hozzászólások nélkül
20. miju: aki2014-06-28 00:25
Aki ezt a naplót Stiller Krisztának tulajdonítja, nos, annak a stilisztikai hozzáértésével komoly bajok vannak. Létezik egy Krisztina és egy Kriszta. Tucatnév mindkettő, tény s való. Emberileg egyiket se tartom nagyra, alkotóilag viszont mindkettőjüket. De hogy összemosni őket bàrmelyik szempontból? Vagy az oda nem figyelés, vagy a butaság.

Olvasói hozzászólások nélkül
19. tulaj: ismrd meg önmagad2014-06-28 00:24
Krisztinának hívnak de nem vagyok Stiller Kriszta. Egy nő akinek most barátokra van szüksége ahogy neked is. Sosem kérdezték meg tőlem azt , hogy ki vagy te és most jólesik. Nem tudom mit mondjak erre... Szeretem a lecsót, az egyszerű embereket. Tudod az emberek nem tudnak mit csinálni azokkal az emberekkel amik akik mások mint ők. Mindig is különc voltam. És azért tiéd e napló, hogy Ismerd meg a benned lévő Katona Béla Györgyöt. Nehéz feladatot kaptál, mert ide egy regényt kell írnod!

A napló a tiéd, azért, hogy ismerd meg önmagad... írd le ami jó, és ami fáj, é ne törődj semmivel:-)

Olvasói hozzászólások nélkül
18. Katona Béla György: kérdés2014-06-27 23:51
Üdvözöllek! Hát nem ígérek neked semmit... Viszont azt szeretném megtudni, hogy ki vagy te. Tényleg te vagy e Kriszta? S ha "udvari bolondnak" tartottál, akkor miért csak "tartottál", s miért nem tartassz most is?
Szóval: Ki vagy Te?

17. [tulajdonos]: Ne légy szerkesztő! 2014-06-27 23:47
Katona Béla Györgynek!

Rád bízok valamit, azt, hogy fojtasd ezt a Naplót. Azért nem nyitottalak meg, mert kis udvari bolondnak tartottalak. Folytasd, nekem ott van a november rain régi naplóm és ott vannak a kész, a félig kész a teljesen kész dolgaim amiket feltehetnék ide. Ez már a
Hagyd az önkéntes naplót , és ne legyél szerkesztő, jó? Tedd fel ide Hobóékat néha.
Bolondnak tartanak, mások okosnak én sérültnek akit egyszer valami ért. Nem kutatom ezt nincs jogom más ember életében turkálni...hagyd nyitva a Naplót max a zöldekbe írsz..de vigyázz rá, egy napig írtam holott csak ide kellett volna jönnöm és megírni amit akarok...Én is ugyanolyan bolond vagyok mint te, ne harcolj itt, jó, tartsd becsben ezt a naplót.Hol volt hol nem volt egyszer volt egy különc férfi itt..Elment, nem írt jó verseket, és röviden válaszolt. Nem tudom ki volt, csak azt tudtam, hogy mennie kellett . folytattam a naplóját. Sosem zárt le semmit. Ne harcolj itt, inkább meséld el az életed! Most tedd be a kilencedik parancsolatot Hobóéktól:)) Én megyek. És ígérd meg , hogy nem leszel szerki, jó? Mesélj csak... ha fáj is,

Olvasói hozzászólások nélkül
16. Katona Béla György: 198008222014-06-27 23:03
Jó, hát úgy látszik én hiába törtem magam össze, hogy írjak ebbe a blogba... Remélem azért Te olvastad és megjegyezted Stiller Kriszta...

Olvasói hozzászólások nélkül
15. Gulisio T.: meo2014-06-27 22:01
Kedves Tulaj, köszi hogy írtál nekem, nagyjából egyet is tudok érteni. Igen, szerintem is túl sok szépet mondok, igaz ha mondom komolyan is gondolom, de volt akinek a dicséret se kellett tőlem. Mások, ha a sok sok jó mellett kaptak egy kis kritikát, már megsértődtek, vagyis inkább lepocskondiáztak. Tisztelet a kivételnek. Nem akarok senkit elriasztani innen. Ám mégis végső soron az az elvem, megszokik vagy megszökik...Nyugi, lesz keményebb meózás is, majd jönnek a béna versek, azokkal kezdtem amikben tetszett valami. Ám aki nagyon rosszul ír, annak hiába mondom, úgyse érti mi a baj az "szép költeményeivel"...

Üdvözlettel, szeretettel:Timi

14. [tulajdonos]: Elfelejteni2014-06-27 21:17
A másik oldalon is van olvasnivaló, reggel óta olvasok, vagy délelőtt óta, azóta sok minden lement bennem jó és rossz, ellentmondás, de nem akartam rosszat, egyszerűen csak azt, hogy valamit lehetne tenni.
Hogy gondolkodjunk együtt, nem tudom, hogy alakuljon ki párbeszéd, akár itt akár a falamon. Most már szidom magam, hogy hagyni kell mindent a fenébe ebek harmincadjára jutni... Lehet, hogy túlérzékeny vagyok és azért nyitottam naplót..
A november rain is az enyém.
Úgy érzem, hogy valaki már régóta küszködik, és most jött el a pillanat , hogy segítsünk rajta, de ez az ember aki az utcán fekszik...( rossz hasonlat, de igaz) mindig én megyek oda segíteni, és közben a többiek mennek tovább. Nem kellett volna odamennem ahhoz akire csak annyi van írva Dokk, és emberinek láttam, írtam ide, de senki nem gondolkodott úgy mint én. Timinek azt írtam, hogy sohase felejtsd el, hogy ki volt Celan . Nem értette , csak annyit, hogy zsidó. Azt mondtam ezzel, hogy nézzen szembe mindennel ahogy Paul Celan körülnézett és vesztett. Vagyis ne vesszen, legyen erős, és most visszasírok valakit aki már rég leparancsolt volna innen: TGF. Itt a Celan vers, értem. Igyekszem elfelejteni ezt a napot...

Haut Mol

Nem bűnhődő.

Alvásfüggő asszony,

istenek megjelöltje:nyelved kormos,

vizeleted fekete,

székleted epétől vizes,hozzám hasonlóan

közönséges

a szavad,átteszed egyik lábadat a másikon,

átkarolod egyik kezeddel a másikat,

kecskebunda alá bújsz,megszenteled

tagom.


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2020-02-26 09:25 lista
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
2019-10-07 16:11 paricska
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
2018-09-28 23:41 furim
2018-08-27 10:16 Vajdics Anikó -- kedvencek
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2020-05-27 10:10   Napló: Bara
2020-05-27 09:44   Napló: Hetedíziglen
2020-05-27 09:05   Napló: Sin
2020-05-27 09:02   új fórumbejegyzés: Bara Anna
2020-05-27 08:02   új fórumbejegyzés: Bara Anna
2020-05-27 08:01   új fórumbejegyzés: Bara Anna
2020-05-26 23:49   Napló: EXTITXU-UXTITXE
2020-05-26 22:45   Napló: nélküled
2020-05-26 22:27   új fórumbejegyzés: Bara Anna
2020-05-26 22:17   új fórumbejegyzés: Tóth Gabriella