A vádlottak padján: egyperces

Várjuk jelentkezéseteket a XI. Hajdúböszörményi Írótáborba!
Több jelentkező esetén a főszerkesztő választja ki a két résztvevőt.
 
2836 szerző 38084 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

lengyel attila
  Az építmény
Új maradandokkok

Busznyák Imre: messzire mennék
Kiss-Teleki Rita: nagyító
Bara Anna: álomtalan
Albert Zsolt: Tűzszünet másodszor
Kiss-Teleki Rita: Mást lát
Bártfai Attila Márk: Hokuszai öreg tigrise a hóban
Bara Anna: acélmezők
Tóth János Janus: ha az ember (reflexvers)
Szilasi katalin: Spenót tükörtojással
Tóth Gabriella: unoka (végleges)
FRISS FÓRUMOK

Bátai Tibor 1 órája
Kocsis Nóra 17 órája
Albert Zsolt 21 órája
Zsolt Szakállas 22 órája
Bara Anna 1 napja
Ötvös Németh Edit 1 napja
Szilágyi Erzsébet 1 napja
DOKK_FAQ 2 napja
Tóth Gabriella 2 napja
Markovics Anita 5 napja
Gyors & Gyilkos 5 napja
Nagyító 5 napja
Kosztolányi Mária 7 napja
Kiss-Teleki Rita 11 napja
Bártfai Attila Márk 11 napja
Tóth János Janus 13 napja
Maretics Erika 14 napja
Busznyák Imre 16 napja
Szilasi katalin 17 napja
Konta Ildikó 19 napja
FRISS NAPLÓK

 Játék backstage 4 órája
Hetedíziglen 5 órája
feljegyzések az életemről 18 órája
Más, és mégis ugyanaz 23 órája
K.Mária 1 napja
A vádlottak padján 1 napja
ELKÉPZELHETŐ 1 napja
Párbeszéd a DOKK jövőjéről 1 napja
mix 1 napja
Baltazar 1 napja
az univerzum szélén 1 napja
Etzel Mark Bartfelder 2 napja
Gyurcsi 2 napja
Paricska. Életmű 2 napja
Bara 2 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: A vádlottak padján
Legutóbbi olvasó: 2022-07-02 16:39 Összes olvasás: 23944

Korábbi hozzászólások:  
292. [tulajdonos]: egyperces2022-04-07 13:22
Összegzés - avagy vidéki Magyarország
Felmerül az emberben a kérdés, mi is történt tulajdonképpen? A válasz - ha függetlenítjük magunkat az érzelmektől, azaz lehiggadtunk már - végtelenül egyszerű: Semmi különös.
A jelenlegi politikai hatalomgyakorlók mindent egy dolog érdekének rendelnek alá, ez pedig a hatalomban maradás! A jelenlegi ellenzéki politikusok mindent egy dolognak rendelnek alá: ez a hatalom megszerzésének módja.
Ennek a viselkedésnek Magyarországon több évtizedes hagyománya van, gyakorlatilag a "rendszerváltástól" eredeztethető. Az akkor hatalomba került politikusok nagy része még most is ott ül vagy kormányon, vagy ellenzékben a parlamentben, vetésforgóban, tizenkét évvel ezelőttig, azóta csak monokultúrában!! A politikusi "szakma" hitbizományként lett elfogadtatva a magyar választókkal, akik ezt el is hitték, sőt, önként és dalolva maguk emelték saját fejük fölé a politikusokat, bármit is tettek azok értük, vagy ellenük! Ezzel maguk a választók építettek fel egy olyan rendszert, amiben a politikusnak nincs felelőssége! Magyarországon egy-két politikus bukott csak meg legrosszabb esetben, jobb esetben eldugta saját pártja a háttérbe, és csak csendben asszisztált a parlamenti szavazáskor. Ez is munka ugye?? Méghozzá milliókat érő, havonta. (A tanárok meg majd most kapnak 10 százalék emelést ha jól viselkednek, ami az inflációt sem kompenzálja.)
A magyar politikus nem készül a pályára, hanem azzá lesz. Megválasztják, és onnantól ő A POLITIKUS. Ha van ehhez affinitása, ha nem, ha alkalmas erre, ha nem. Még most 2022-ben is vannak suksüköző képviselők a parlamentben, egy a lényeg, ha kell, elintézze a városában azt, hogy 10 forinttal olcsóbb legyen a benzin, mint máshol. A politikusi állás kihalásos alapú lett. Lassan akár örökölhetővé is válik, ahol a gyerek viszi majd tovább a "munkát", ha az apa vagy az anya kiesik.
És akkor térjünk át végre a mostani szavazásra:
A jelenlegi választási rendszert a hatalom megőrzése miatt a kormánypártok úgy írták meg és át, úgy módosították 1700-szor, hogy a pálya csakis feléjük lejtsen! Ebben még semmi rendkívüli nem lenne - mondhatná bárki, de NEM ÍGY VAN! Ez egy eleve antidemokratikus, tisztességtelen, rosszakaratú és gazember tett volt. A kormány már ekkor arra készült, hogy soha többé ne adja át a hatalmát. Igen, de erre azt is lehetne mondani, hogy a szavazatokat a szavazók adják le, azok az ellenzékre is szavazhattak volna kétharmaddal! Így is van! Adhatták volna...
De nem adták - és ez a magyar valóság! Nem adták, mert a magyar politikus - ha kormánypárti, ha ellenzéki - csak négyévente egyszer kedveskedik a választóknak, akkor ígér fűt meg fát, aztán lesz ami lesz. A választó meg elfelejti az ígéretek be nem tartását, mert újabb, szebb ígéretet kap! Amikor kampány van, volt már krumpliosztás, kenőmájas osztás, rétesosztás, tartós-élelmiszer osztás stb. Most is osztogattak a kormánypártok rendesen ahogy hallom, de most erre nem nagyon volt szükség, mert egyrészt az ellenzék sikeresen devalválta ennek létjogosultságát (parlamentbe bevitt krumpliszsák), már a kormánypárti politikusnak is "égő" volt osztogatni. Igaz, a szegényebb országrészeken ma is dívik ez a szokás, épp ezzel mutatva, hogy valójában ki is nézi le a választóit!!!
A mostani helyzetben két dolog játszott szerintem nagy szerepet: az egyik az, hogy a kormány sikeresen (bármiféle magyarázata ellenére) leuralta a magyar médiát, a köztévét-rádiót, most az internetet, a fészbukot, a youtoube-ot fizetett hirdetésekkel, a magyar plakáthelyek nagy része csakis kormánypártinak volt kiadó, s emellett megtámogatott állami közpénzből néhány induló kamupártot, ahogy azt tette már három ciklus utáni választáskor! Ezek a kamupártok milliárdokat tettek zsebre, még csak erőfeszítést sem tett a kormány később, hogy behajtsa rajtuk. Mindemellett a kormány összes tagja (nem párttagként, hanem kormánypozíciója szerint) a kormánypártok mellett kampányolt, MUNKAIDŐBEN, KÖZPÉNZEN!! És ezzel még dicsekedtek is, hogy mennyi munkát fektettek be! Igaz, közben a magyar gazdaság a maga sajátos módján elzötyög a szakadék felé nélkülük is. Maga a miniszterelnök volt a közpénzen kampányolás élharcosa, aki még a menekülteket is felhasználta ehhez a harcához!! Békeharc- milyen szép kifejezés! Nem? Hát de!
A másik dolog ami rossz pályára vitte a magyar demokrácia és tisztességes választás ügyét maga a szomszédban dúló háború!
Elég volt hazug módon azt szajkózni, hogy ha az ellenzék nyer, akkor másnap már nem lesz benzin, a fiatalok mennek a háborúba akaratunk ellenére, és azonnal belesodródunk a háborúba! Ez egy végtelenül gátlástalan és hazug mondat volt, gyakorlatilag egy félelemkeltő pszichológiai zsarolás, ami be is jött!!! Olyanok is a kormánypártokra szavaztak, akik egyébként felfogták, hogy az ellenzék csak annyit mondott, HA A NATO ÚGY DÖNT, AKKOR NEKÜNK MINT TAGNAK, AZT KÖVETNI KELL, semmi egyebet!! Az ellenzék ráadásul nincs és nem is volt döntéshozó helyzetben!!! Amit akar, azt semmit sem tud megtenni, az eddig álságos kétharmad, most pedig a jelenlegi álságos kétharmad miatt!! Akkor miről is beszélünk? A magyar választók lenézése ez a politikusi magatartás, amikor hazugsággal nyernek el szavazatokat!! (Tipikus hazugság volt az, hogy Putin csak nekünk, ötödáron adja a gázt! A miniszterelnök és a külügyér ezt mondta a kampányban! Ez a hazugság dőlt meg a legelsőnek, már két nappal a választás után "kiszivárgott", hogy nem ötödáron, hanem valós piaci áron, csak fizetési halasztással kaptuk-kapjuk a gázt. Ez felveti azt, hogy akkor ha valamit ennyiért veszünk, ám olcsón adjuk a felhasználónak, akkor a különbözet veszteségként jelentkezik... hacsak nem szorítunk meg máshol!! De ezzel az egyszeri szavazó nem foglalkozik - olcsó gáz, neki csak ez számít. Alantas dolog egy politikustól ezt és így kommunikálni a választókkal!)
Ez a "békepárti" báránybunda jól mutatott a egyébként farkasként viselkedő kormánypártokon és a miniszterelnökön, meg is termelte a "vételárát", jó befektetés volt! Igaz, hogy közben magunkra haragítottuk még a V3-akat is, de ez egy más kérdés. Az a lényeg, hogy Putin nem haragszik, sőt, gratulált a választás nyertesének. Mintha csak üzente volna, ez az, így kell ezt csinálni!
Sajnos a nyertes kormánypárti "arcoskodás" egyértelműen megmutatja, hogy Magyarországon (az ellenzék parlamenti tehetetlensége/ellehetetlenült érdekérvényesítési helyzete miatt amit a kétharmad elsőprő viselkedése mutat) jelenleg a nem a kormánypártokat választóknak nincs érdekérvényesítő lehetősége, és eleve egyet tehet csak, elviseli a "többség" akaratát úgy, hogy a sajátját még csak kommunikálni sem tudja érdemben!!! Több millió embernek így nincs valós érdekképviselete, a kétharmad mindent visz! Több millió ember sokadrangú állampolgár lett, akikbe a kormánypártok emberei bármikor belerúghatnak. És a választókat ez nem érdekelte, mert nagyobb hatással volt rá a félelemkeltés, az ESETLEGES, mint a VALÓSÁG!!
A magyar valóság szomorú. Itt nem a néppel van a baj, hanem a politikával, illetve az uralkodó elittel. Már rég mind milliárdos, sok száz, sok ezer ember egzisztenciája (egzisztencia a munkaerő megújítása??) függ tőlük, amit ők könyörtelenül és embertelenül, keresztényietlenül alkalmaznak is!!
Röviden ennyi. Hosszabban is el tudnám ezt mesélni, de van aki meghallja???
(A fentebb kifejtett okok miatt ha tehetném, azt javasolnám, hogy az ellenzéki pártok ne vegyék fel a mandátumunkat, így tisztességesebb kép alakulna ki. Mert egyébként bármit tesznek, javasolnak, mondanak, kétharmados többségnél azonnal leszavazzák. Persze, persze, mindenki pénzből él! De kedves ellenzéki politikusok: az ország lakóinak legnagyobb része pár százezerből havonta és nem milliókból- azaz, önök is meg tudnának élni más munkából, míg egy más szemléletű ellenzék és valami csoda folytán egy más szemléletű kormánypárt meg nem születik. Ha erre az ellenzéki érdekérvényesítésre alkalmatlan helyzetben bejárnak majd a parlamentbe néha egy-egy felszólalást elmondani az üres kormánypárti székeknek, pusztán azért, hogy a fizetésüket felvegyék, a maradék tisztességüket is devalválják majd az ellenzéki választópolgárok előtt. A parlamenti demokrácia oda, ezt tudomásul kell venni, és más színteret találni az ellenzéki politizálásra. Úgy, ahogy azt a jelenlegi kormánypárt tette, amikor ellenzékben volt!)


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2022-05-13 09:03 lili
2021-11-05 08:42 lista
2020-11-27 16:47 Kedvenc verseim
2020-09-25 22:55 furim
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
2019-10-07 16:11 paricska
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2022-07-02 15:17   új fórumbejegyzés: Bátai Tibor
2022-07-02 14:15   új fórumbejegyzés: Bátai Tibor
2022-07-02 13:47       ÚJ bírálandokk-VERS: Busznyák Imre Elveszett világ
2022-07-02 13:30       ÚJ bírálandokk-VERS: Szilvási István szilvási-versek VIII.
2022-07-02 12:58   új fórumbejegyzés: Bátai Tibor
2022-07-02 12:31   Napló: Játék backstage
2022-07-02 11:38   Napló: Hetedíziglen
2022-07-02 11:38   Napló: Hetedíziglen
2022-07-02 11:38   Napló: Hetedíziglen
2022-07-02 11:38   Napló: Hetedíziglen