DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2840 szerző 37652 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Ketykó István
  Páros (álom) szonett
Új maradandokkok

Gyurcsi - Zalán György: évi rendes
Szakállas Zsolt: TURBO
Szakállas Zsolt: A VISSZATÉRÉS
Albert Zsolt: Zongorista
Franczen Bea: Nagyi
Pataki Lili: Tiszta
Szilasi Katalin: Vezetőszáron
Szőke Imre: a repülős játék balladája
Tóth Gabriella: a vigasz
Kosztolányi Mária: reinkarnáció
FRISS FÓRUMOK

DOKK_FAQ 1 órája
Albert Zsolt 5 órája
Bánfai Zsolt 5 órája
Szakállas Zsolt 9 órája
Nagyító 10 órája
Bátai Tibor 14 órája
Tóth János Janus 15 órája
Gyurcsi - Zalán György 17 órája
Karaffa Gyula 2 napja
Vezsenyi Ildikó 2 napja
Gyors & Gyilkos 2 napja
Szilasi Katalin 3 napja
Franczen Bea 4 napja
Farkas György 4 napja
Pálóczi Antal 4 napja
Bősz Miklós 5 napja
Tóth Gabriella 6 napja
Czékmány Sándor 6 napja
Bara Anna 6 napja
Kosztolányi Mária 7 napja
FRISS NAPLÓK

 Hetedíziglen 2 órája
Minimal Planet 4 órája
Ötvös Németh Edit naplója 8 órája
Ingrid 9 órája
PIMP 9 órája
nélküled 15 órája
ELKÉPZELHETŐ 16 órája
Zúzmara 1 napja
Kicsi Ólomkatona 1 napja
leállósáv 2 napja
Juli 2 napja
Gyurcsi 3 napja
Bátai Tibor 3 napja
mix 4 napja
Szőnyeg 4 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: argumentum
Legutóbbi olvasó: 2021-05-16 23:52 Összes olvasás: 8029

Korábbi hozzászólások:  
60. [tulajdonos]: Válasz2021-04-11 13:19
Akadnak itt, akiktől jó lesz,
élők vagy halottak, hagyján,
vezéreink a költészet napján
megszólítanak: Ady, József...

Megértem mind azt, amit ők
leírtak - megélni nem akarom,
ne fogja tollam mucsai hatalom,
nem bogyó fejem a láplakók előtt.

Ravaszság, itten hordozák szent
jelszóidat, szinte szellemi
jogunk leszen a bárány-elleni
fölzabálás - így redázi áttent.

59. [tulajdonos]: közös2021-01-14 11:29
Az "Etzel Mark Bartfelder" napló vezetője által föltett kérdéssorra igyekszem most választ adni. Természetesen minden közösségnek megvan a maga sok-sok részigazsága, amelyeket a közösséghez tartozók többsége igencsak valósnak gondol. Így a pártokon belül, az uralkodó csoportokban, a gazdasági szervezetekben és a különféle világnézetek, vallások hívői által hangoztatott állítások tulajdonképpen részigazságok, melyeket kimondatlan feltételek sora korlátoz, és amely feltételeket megismerve, megvitatva a közös igazság is feltárható.

Egy kijelentés érvényességét korlátozhatja a törvény jogi vagy a törvényszerűség természetadta ereje. Sade világában "Az erős uralkodik a gyengén, minden erőszak és kegyetlenség megengedett, amelyre az egyén képes", azonban Sade nagyvonalúan eltekint attól, hogy történetének libertinus szarrágóit egyrészt az akkori jogrend is üldözte volna, másrészt az életmódjuk miatt betegségek sora támadná meg őket a valóságban - örökös élvezet helyett félelem és baj. Merthogy nem csupán az erkölcsi szempontok érvényesülnek az életben, sőt a közös erkölcsi vagy világnézeti alapok leginkább azért szükségesek, hogy az adott csoport tagjai a valós helyzetnek megfelelően tudjanak cselekedni, és ne azon rágódjanak egyenként, hogy mit is kéne tenniük.

A különféle (akár egymásnak ellentmondó) csoportigazságok a közösen elfogadható igazság feltételes almondatai. Persze könnyebb a másfajta gondolatiságot követő csoportot azonosítani egyik olyan állításával, amely a saját igaznak tartott rendszerünkben egyszerűen cáfolható, mint megérteni a kiragadott mondat másik rendszerben elfoglalt helyét, vagy megértetni azt, hogy az állítás miért nem állná ki a valóság próbáját. A tudomány nagyjából úgy működik, hogy művelői a valósággal (matematika esetében az axiómák követelményeivel) vetik össze a különféle szellemi konstrukciók mondatait, és ami ellentmondáshoz vezet, az egyszerűen nem igaz. Illetve csakis valamely kiegészítő feltétellel együtt fogadható el igazságnak.

Ilyesfajta kiegészítő feltételeket kell megtalálni a mostani és leendő viták résztvevőinek is, amitől a közös igazságot felismerik, és észreveszik, hogy az eltérő következtetéseiknek mi az oka. Mert rég túl vagyunk már azon, hogy lássuk, különböző módon gondolkodunk ugyanarról a valóságról. Szerintem a fő kérdés nem az, hogy ki mondja ki a közös igazságot, hanem az, hogy a pártok és a választók milyen feltételekkel beszélhetnek nyíltan közös nyelvet, hogy a hatalom birtokosai mi módon értik meg, hogy az igazság eltorzítása végül bukáshoz vezet, hogy a legbefolyásosabb gazdasági vagy kulturális mamut hegemón törekvések helyett miképpen segítheti a közös gondolkodást, szemben a részigazságok dombjain kukorékoló, szigetekre széttöredezett világgal.

58. [tulajdonos]: érthető2021-01-11 14:57
Örülök, hogy az "Etzel Mark Bartfelder" napló vezetője szóba hozta a hosszú ideig Voltaire-nek tulajdonított idézetet ("Nem értek egyet azzal, amit mondasz, de halálomig harcolni fogok azért, hogy mondhasd"), ezúttal helyesen jelölve, hogy nem Voltaire-től származik, hanem az életrajzíró Evelyn Beatrice Hall saját mondata volt a "Voltaire barátai" c. könyvében. Hall már 1935-ben tisztázta, hogy csupán illusztrálta Voltaire kijelentését, aki egy könyv elégetése ellen szólalt föl. Voltaire eredetileg így írt: "Milyen szörnyen igazságtalan így üldözni valakit egy olyan szerény kis műért, mint ez!". A filozófus utóbbi mondatából két kifejezést emelek ki, amit a igazságtalannak tart: "így üldözni", "olyan szerény kis műért", azaz kerülte az általánosítást.

A valóban Voltaire által leírt másik mondat (az "Értekezés a türelmességről" című esszében) így szól: "Gondolj magadra, és hagyd meg másoknak is a jogot, hogy ugyanígy tegyenek", amely mondat szintén nem általános és feltétel nélküli toleranciáról szól, hanem arra tanít, hogy fogadjuk el mások jogát ugyanarra, amire nézve önmagunknak jogot követelünk. Ezzel tudok azonosulni, ahogy Ferenc pápa legutóbbi enciklikájának gondolatával is: "Mások helyén kell állnunk, ha motivációikban és aggodalmaikban szeretnénk felfedezni azt, ami valódi, vagy legalábbis érthető". Az én értelmezésemben a tolerancia a közös igazság megtalálásának egyik feltétele, de amibe nehezen fér bele a bizonyíthatóan hazug kijelentések korlátlan eltűrése.

George Orwell úgy fogalmazott az 1984 című művében, hogy "A szabadság az, ha szabadságunkban áll kimondani, hogy kettő meg kettő négy. Ha ezt megtehetjük, minden egyéb magától következik", de utóbbi mondatban sem azt a feltételt olvashatjuk, hogy szabadságunkban áll kimondani bármit, hanem olyan példa szerepel, amelyet erős bizonyítás alapozott meg. Ugyanakkor végtelen számú az állítások sora, amelyek hamisak és megtévesztőek, de azokat csak olyan vitában tudjuk elkerülni, ahol a vita szabályai a résztvevők többsége által elfogadott alapelvek. Különben a vitáinkat zajjá züllesztené a maszlag és az ostobaság.

57. [tulajdonos]: bukott2020-12-06 13:59
Nem nevezem meg a cikk szerzőjét, a stílusembert, a Nemzeti Közsszolgálati (sic @2012) Egyetem tud. seg. munkatársát, akinek a bukott képmutató brüsszeli kalandja kapcsán írt Kontrája négy napja a "Bátai Tibor" című naplóban olvasható itt a Dokkon is, ezért annak tartalmát nem hagyhatom szó nélkül.
A cikkíró szövegének akad (az ovis sértegetésektől és rögeszméktől megtisztított) lényegi része is, hogy a gondolatoknak csupán üdvtörténeti vetülete lehetséges: az emberi cselekedetnek nincs súlya, értéke és értelme az isteni kegyelem fényében. A szerző szerint csupán vallási kérdés bármelyik ideológia, fundamentalizmus az összes nézetrendszer, amelyekről az illetékes zsinat réges-rég eldöntötte, hogy melyik miért eretnekség. A zsinati döntés szerint Szent Ágostonnak van igaza, az erkölcsi megfontolások elégtelenek, "Add meg Uram, amit parancsolsz s követelj tőlem, amit csak akarsz".
De ha az "Ineffabilis amor" kezdetű bullára (1297) visszaemlékezünk, amely kényszerből nyilváníttatott ki, nem pedig a fölvilágosodás első sugaraként, s amellyel a pápa az egyház bevételét védte kimondhatatlan szeretettel, akkor egyértelművé válik az is, hogy a világi erkölcsi nézetek minősítgetése is csupán belügye lehet a szent egyesületnek. Ami Istené, azt megadhatja Istennek, erre én is szelíden (így ebéd után jóllakottan) bólintok, de a császárnak - a hatalmaskodónak - adandó kötelezettségekről nagyon másként vélekedem, mint Máté evangélista után a cikkíró. A császárpártiak jussa helyett én a nép javáért adózom...
A cikkben említett bukott politikus a legutóbbi időkig egy császárpárti légiót erősített összes jogászi tehetségével. Hű szolga volt, megadott mindent, amire az uralkodó vágyott, segítette az egyedülálló vagy LMBTQ szexuális irányultságú emberek jogainak csorbítását is. Abban nincs vitánk a cikkíróval, hogy a család védelme közügy, és a szexuális élet magánügy. Azonban a magyar törvények (élükön az Alaptörvénnyel) egyoldalúan korlátozzák a család fogalmát, különösen a szexuális élet egyes formáit stigmatizálva. Most akkor a szexualitás magánügy vagy mégsem?
Amennyiben azonos nemű párok akarnak örökbe fogadni egy gyermeket anyagi és lelki biztonságot nyújtva, akkor azt csak jogellenesen tehetik meg, mert az Alaptörvényre visszavezethetően nem alkothatnak családot, vagyis a hatalom szemében az ő szexualitásuk már nem magánügy, hacsak "A családpolitikáért felelős miniszter különös méltánylást érdemlő esetben" nem gyakorol kegyet. Értem én, ilyesmi a torz jogállamiság: "hacsak"...
A hatályos jogalap szerint a család, legyen bármiféle erőszakos légkörű és a gyermekek biztonságát veszélyeztető, de ha "Az anya nő, az apa férfi", akkor éljen, éljen, éljen, védi az Alaptörvény.

56. [tulajdonos]: súlytalan2020-10-21 17:40
súlytalan

időtlen vöröslő ég alatt,
tiltó jelek lépébe ragadt
járműbe zártan fékezek,
indulás, gumicsík helyett.

kilőnék, mégis visszafog
egy félt későbbi állapot,
mi késpengével vágja át
szándékok hosszú fonalát.

ha lenne bárhol otthonom...

ódon barna fényt álmodom,
de mindenütt betonfalak,
pengevas-szürke árnyalat:
a rend, hatályos kényszerek
köteléke igazgat: marionett.

bár élőnek mímelem magam,
testem, tettem is súlytalan.

55. [tulajdonos]: Tahititől messze2020-10-19 17:21
Tahititől messze

Ne félj lovam, nem félek én se, ő se,
Maszkold az arcom maszkulin erősre.
Tovább, lovam,
Ne félj lovam, nem félek én se, ő se.

Kívánni, kívánni, kívánni egyre,
Törjön lóerőnk az Égi Vérerekbe,
Tovább, lovam,
Kívánni, kívánni, kívánni egyre.

Add meg nekem tisztátlan ügetésem.
Galopp alul, míg fűzlek, füled égjen,
Tovább, lovam,
Add meg nekem tisztátlan ügetésem.

Ne lassítsanak poroszka délutánok,
Nem térdelek, nem értek Medvetáncot,
Tovább, lovam,
Ne lassítsanak poroszka délutánok.

Én nem leszek a Nagydíj büszke hőse,
Dopping se kell, még győzelem előtt se,
Tovább, lovam,
Én nem leszek a Nagydíj büszke hőse.

54. [tulajdonos]: Cellulitis orbitae2020-10-18 10:34
Cellulitis orbitae

Vihar csapott le Prospero szemére.
Fájdalmas, gyulladt a kötőszövet.
Téblábol, kínzó a dagadt furcsaság.
A boszorka új Calibant hordott ki?

53. [tulajdonos]: Bárányvakság2020-10-17 09:23
Bárányvakság

Népségünk eleje jól terelget,
béget remekül, ő nagy vezető,
kolompja cseng, mert van közepe,
hiszemre mér ki zsíros földeket,
nyáj csörtet nyálas mintái után,
követem, és így önmagam lehetek,
csak a vége lesz nyershúsüzem.

52. [tulajdonos]: Foltok2020-10-15 18:42
Foltok

A lötty kiömlött, lila pötty
tágul körkörösen szét a
papíron, csámpás csápjai
szóhálót kötnek, sohasem pók
módra ragasztva, kész lista
szerinti mintákkal, nem.
Inkább kiismerhetetlen
ökörhúgy, oximoron csipkét
ver, csomókban áll a minta:
nem sima, és nem fordított.

51. [tulajdonos]: Nincs itt semmi látnivaló2020-10-14 20:17
Jeges óceán, biztos a globális lehűlés
látható a főoltáron, didergő alakokkal,
jobbra aranyhegyek ellenek épp egeret,
balszárny nincs, elhordták tüzelőnek.

Dél fele jár, látogató, teremőr egy se,
tán a nappali álomkór kapta el őket,
mert angyal szólt: lépni se próbálj,
éjszaka van, a guanó lerakódik szépen.


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2021-03-14 07:31 lista
2020-11-27 16:47 Kedvenc verseim
2020-09-25 22:55 furim
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
2019-10-07 16:11 paricska
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2021-05-17 02:45       ÚJ bírálandokk-VERS: Tóth Gabriella Hangulat
2021-05-17 00:20   Napló: Hetedíziglen
2021-05-17 00:03       ÚJ bírálandokk-VERS: Bátai Tibor a híd
2021-05-16 23:49       ÚJ bírálandokk-VERS: Gyurcsi - Zalán György lomtalanítás
2021-05-16 22:15   Napló: Minimal Planet
2021-05-16 21:56   új fórumbejegyzés: Albert Zsolt
2021-05-16 21:22   új fórumbejegyzés: Bánfai Zsolt
2021-05-16 19:03   Napló: Minimal Planet
2021-05-16 18:40   új fórumbejegyzés: Bánfai Zsolt
2021-05-16 18:39   új fórumbejegyzés: Bánfai Zsolt