Levéltöredék
Mészáros Sándornak
"Ne jöjjön Méltóságod Miklára!
Nincs itt egyéb, mint görög szegénység,
lírai rendetlenség, pipafüst s egy durva demokrata."
(Berzsenyi levele gr. Széchenyi Istvánhoz,
1830. november 18.)
Tévedés ne essék: nem vágok pofákat:
van egy csomó minden, amit így sem értek.
S magam alatt soha nem vágom az ágat:
az a mániám, hogy erről nem beszélek –
vagy ha mégis, akkor levéltöredékben:
hogy is mondjam csak: ez olyan... életes:
tű a hátgerincben (metaforaképpen),
hogyha nem marad már semmi érdekes.
S mindig ez van: semmi érdekes a prérin.
Persze ebből aztán szinte ki se látszom:
vigyoroghatok a pincérnő meséin,
csünghetek a gépen, vagy a hülye dartson...
Még az a szerencse, hogy semmit se használ
végleg el az ember, s mindent visszaadhat:
ez a semmi mégis érdekesebb annál,
hogy eldobjam, mikor... papíron maradhat.
Levélből ma ennyi. – Mikor lesz elegem
ebből az egészből, azt még nem tudom.
Mondtak ezt is, azt is eddig is elegen,
hogy így kell, meg úgy kell, s hogyha akarom...
Nem kizárt, hogy egyszer végiggondolom...
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Kötetben: Két szék között (Pozsony, 2005)
Kiadó: Kalligram