MAGYARÁZAT
Szeretlek, mert szeretlek
szeretni téged. Mert szeretem,
ide szeretni jöttél, mert jó,
mert én egy buta vénember vagyok,
egy buta öregasszony vagy,
állandóan etetnél, állandóan
masszíroznád összes halandó
lábaim, állandóan halandóságomat
csitítnád, állandóan új s újabb
évszázadokat követelsz, gonosz vagy:
éjszakánként itt szüttyögsz, lelopod
rólam a paplant, álmodol hangosan,
viszlek is mindjárt a Sárga Házba,
itt fekszem kitakarva, te meg
mindenféle fekete szoknyát vásálsz,
nincs egy tiszta gatyám, te meg föl
sem veszed; szeretlek, mert téged
szeretni jó, amúgy is arra
születtem: szeressek, lettem
azután kinevezett árva, lettem,
akinek a szeretetet is visszadobják,
lettem. Ne fájj nekem. Ne higgy
magadnak. Ne higgy. Ne szórakázz:
fáj. Mert mindig átversz. Igazán
csak az nem lesz a tiéd: mellőled
hullani el: én tégedet szeretlek,
kipusztulok majd, mint jobb neveltetésű
fák. Hallottam másokról is: meghaltak,
aztán semmi. Kérek ennek okáért
engedelmet szeretni. Téged. Magamat
már minek. Úgyis elmész. Leszel
a saját feleséged. Szeresd akkor
magad, nekem már nem lesz érkezésem,
nem lesz idő, indulás, érkezés sem,
azért majd még szeretlek, ez a rossz habarék
csinál rossz álmainkből hihetetlen kabarét,
csak semmivé, csak semmivé, csak azzá
lenni, egy piculát se adj rá,
itt az idő maszturbál, az unt történelem,
kit érdekel: szeretlek, mi lesz veled, velem,
élj túl, dögöljön meg elébb a szerelem,
a szerelem: egy fertőző diákcsíny,
kamasz udvarló énekben mintha privát rím,
bennem mintha csak az élveszületés
átka: szeress: nekem szeretni kevés
Ma még feküdj mellém. Tedd rám a kezed.
Szeress. Szeretlek. Bárgyú végrendelet.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Publikálva: Hitel, 2000 januá