Levél X-nek
P.Horváth László
http://www.phorvath.hu
Levél X-nek
Drága Barátom! - Hát itt vannak a verseim ismét
Nem kell: Rosszak! Mert szövetükben ott van a rossz seb:
Törje a frász!... Egye is meg a rosseb azt, aki - mint én! -
verseket irkál! - Suszter, vissza a kaptafa mellé! ...
Nem lehet az jó, írjak akármit, akárhogyan is, ha
ott van a versben a rossz, az - kísérlet, nem eredmény!
Mondd, mit akarhat a költő, és mire juthat a balga hitével? -
Már tudom is! - Hogy ment ki fejemből?! - Hát okosan kell
hinni. Igaz?! Meg - most jut eszembe! - uralkodom én is
osztályommal, csak épp - seggbe rúgom magam olykor.
Én vagyok a - párnás ajtók csendjébe falazva! -
s küldöm vissza magamnak a kéziratot kiadásra
nem javasolva! Időm van elég! Ráért, aki még csak
negyvenharmadik évében jár! És azok is mind
ráérnek, akik a gyárból hazatérve - esetleg! -
olvasnák, amit írtam, mert azonos vagyok most is
ővelük is! -Szentisten! mennyifelé hasadoztam!
Drága Barátom! Ím sok félbetörött fapofám közt
fél röhögés, vicsorítás! - Még ma is úgy hal a költő
itt meg, hogy megölik. - Ha csak egy... s nem több! - Leterelve
lassan az útról! Megnyomorítják... Bár csak a lelkét!...
- Még hogy a lélek, a szellem?! Ugyanmár! Nincs bizonyíték.
Sír se, mit én magam ások! - Elhallgatni! - a sortűz.
És rárúgni a csöndet. Nincs, aki van. Ma elég ez.
Mit gondolsz, ki vezényel? - Én a melós! Aki diktál.
A hatalommal élek. Altalom szólal e kürt is.
- Míly recsegő, primitív hang! - Béke legyen porainkon!
És - az örök világosság! tövises koszorúnkra!
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Kötetben: Sikátorok