Az első tánc
(Virágnak)
mi atyánk
ki a mennyekben vagy
szólok most hozzád
jó uram
mikor elvetted tőlem őt
mennyire gyűlöltelek
forrt, egyre csak forrt bennem
a kénsavas indulat
a jó, a szerető isten
ilyet nem akarhat
okádtam rád
a fertelmes szavakat
ha kevés a létszám
hiány van odafenn
mért nem vittél engem
megfáradt vénembert
oszthattad volna nékem a "kegyedet"
vagy legalább üzentél volna
sátánnak, hogy forrásban lévő víz
várjon egy üstben odalenn
még madárka csontjait
sem láthattam
úgy fúttad el őt
mint kerge szél
a száraz levelet
aztán csak üvegfiolákra
emlékszem
meg arra, hogy
bekapok valami
ócska szereket
mert féltem is tőle, dicső, jó uram
meg bevallom, nem akartam azt sem
hogy erekcióval lássák, gerendáról
levágott koszvadt testemet
kórházi ágyban ébredtem
egy paraván mögött
– ki tudja, mikor? –
katéterrel
a lábam között
ahogy rámtaláltak
a konyha kövén feküdtem
húgytócsában, ahogy mondták
s én elhittem nekik készségesen
mikor bejött hozzám
milyen szép volt az én fiam
kedves arca, az ápolt kezei
ha láthattad volna dicső, jó uram
az idilli zárt osztály
futott át agyamon
röhögtem magamban
az idill szón magamon
ő egészen mást láthatott
jól vagy apa, kérdezte
de már fordultam is el
hogy ne lássa
mi az, mi bánthatott
hát így történt
dicső, jó uram
kiöntöttem néked a szívemet
hosszú volt az utam
s akkor szárnyaid alá vettél
mint vásott kölyköt, mikor
átölelnek, úgy neveltél
míg hullt bennem a hó
künn sütött rám a nap
talán fényben élek ismét
arcom az ég felé fordítom
kezdem hinni most már
hogy a táncrendjében
én is ott vagyok
add, hogy első táncát
– keringő? hát legyen az –
nékem adja, uram
és újra hallhassam azt: apa
de jó, hogy velem vagy
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2020-02-16 15:41:11
Utolsó módosítás ideje: 2020-02-17 11:01:45