Saját mérlegünk
Mert egyszer utolért engem
- éppen lefelé indulóban -
utolért engem.
Nem volt az más, csak a harangszó
és vészbekondította mindazt a valóságot, amit
én hittem és Te is hittél és mindannyian hittünk
eleinktől
- de legalább gimnazista korunk óta -
Aztán pedig belülről feszíteni kezdte agyunkat, mondván,
hogy bezárva hagyni nincs jogunk tudom
No de szabadon engedni képtelenség, hiszen
kinek kell az idomítón kívül az oroszlán bűzös, veszélyes szája?
Így hát
nyolc tíz lépcsőfokot és utcát és évet lejjebb lépek és lépünk,
minekutána
a harangszó belekötve abba a bizonyos nagyharangba
(nyelve fáradhatatlan bár, de bilincsbevert)
már alig-alig érhet utol.
De
ha fülembe dugok egy csomó vattát és ujjaimat a Ti fületekbe
tudom hazudni is már, hogy nem hallatszik
egyáltalán nem
a vészkondítás.
Az pedig
hogy belülről feszíti agyam
hogy belülről feszíti agyatokat
magánügyem
magánügyetek
S így
mosolyogva szemlesütve
mehetünk tovább
mindannyian
akár már jobbra-balra is
- de egyre lejjebb -
a magunk szemében már-már bűntelennek látszó
végső szellemi lepusztulásba.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.