Szabadesés – Majának és macskájának, Íriszkének
"milyen lesz, milyen lesz
e nyitott szárnyú emelkedő zuhanás"*
Időt, időt, időt nyerni. Az alsó rétegekben
ilyenkor már kiszámíthatatlanok a viszonyok.
Itt már csak a macskák titkos érzékenységével,
az életösztön józan ésszel fel nem fogható,
rejtett törvényei szerint lehet eligazodni.
Az önálló, rögtönzött mozgás a sorsintézők
figyelmét alaposan igénybe veszi. Ezt jó tudni,
mint ahogyan azt is, hogy a csókot, ugyanúgy,
mint a "csak" szót, odafent a szabad akarat
legfőbb megnyilvánulásaként tartják számon,
akkor is, ha az engedélyezése komoly kockázattal
jár, mivel a tervhez képest jelentős eltérést mutathat.
Nem félni. Nem aggódni. Nyitogatni tovább a felfelé
vezető ajtókat. A kilincset időnként más irányba
fordítani, mint ahogyan megszoktad. Feljebb,
feljebb, feljebb jutni. Megtudni, átírható-e még
a terv, vagy, hogy nincs-e eleve több belőle.
Az egyik változatba még simán beleférhetsz.
Az egyeztető tornyot Bábelnek hívják. Elég
magas. Lesz időd talpra esni, amikor lelöknek..
2013. december 16.
* Pilinszky János "Egyenes labirintus" című verséből
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2018-02-19 13:52:13
Utolsó módosítás ideje: 2018-02-25 16:15:21