Nagyapa
Vackoron nőttem fel én is.
Legyen fád! Elmesélhetsz neki mindent.
Már nem emlékszel rá. Én most tanultam.
Kóvályogtál, elfelejtetted a gyógyszert.
Az árokba löktelek, ott fekszel, egyik
lábadon kockás mamusz. .
Varjak a vetésben.
Leszáll a köd, tejüveggé lesz körülöttünk
a barna köpeny, a spárgán lógó kis lábos.
Az alja foltozott, rajta kendős nő karcolva.
Háború előtti, nyáron málnát szedtél bele,
tyúkhúrt is tán, meg papsajtot.
Kavicsot hazudtunk.
A málna leérett, szedni nem volt mit.
Nagyanya málnahabját néztem, megfordította
a nyarat. Nevettem.
Fájt a karom. Gyerek fogja így a játékát, meséit
nem engedi. És én kinevettelek kegyetlenül.
Mindent kimondhattam ami épp eszembe jutott.
Tücsök pihent a tenyereden.
Nevettem kárörvendőn.
„Csuri a tiéd a vackor, épp olyan vagy!”
Sosem láttam vadkörtefát, te voltál a fa!
Te lettél a vadkörtefa, az én fám.
Mit viszek magammal vándorom?
Nincs virág, nincs köd.
A vetés fölött végtelen a várakozás.
Kapaszkodnál az elgurult kislábosba, a pirosba.
Földet markolnak göcsös ujjaid.
Csend hasítja ketté hosszú beszéded.
Nem fázol, nyári barnaság az arcodon.
Tegnap még beszélgettünk, ma ősz van,
a málnaszemek elgurultak.
Üres a lábos, letéptem egy fűszálat,azt
mondtad ne! Az utolsó bogár himbálódzott rajta.
Óvatosan tettem tenyeredbe.
Hittem a tücsköt.
Élveztem az októberi a nap ízét a számban.
Hittem az esti vacsorákat.
Fel akarsz kelni bolondul őrjöngve.
Fázunk. Miért jutott eszembe, ócska koporsókat
csináltál, amikor nem volt pénz...
Milyen fából? Nem dióból, nem cseresznyéből.
Nagyapa, a könyveim lekváros kenyértől éltek.
Milyen lehetek most?
Végtelen a nyugalom, nincs virág. Nincs.
Már nem tikkel a kisfiú, mint amikor tücsköt fogott.
Pedig féltem. Zöld szemében ott lapult a rettenet.
Hirtelen öregnek láttam magam, mint amikor
egy bogár-sikolyba a szemhéj beleremeg.
„Jó légy csuri!” Akartam, hogy mondd a
lugasok hangulatát. Messzire néztél vadkörtefám.
Mosolyogsz, mint akinek titka van.
Hazudjuk el a rókalyukat, a kiserdőt, a diófát, a
kinyitható mesekönyvet.
Hazudd, hogy elestél, hazudd el, hogy ötéves vagyok,
hazudd el a harapós nyuszikát, a kergető kakast.
"Vadkörtefa, én is ezen nőttem fel, vackoron"
„Nincs virág. "
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2016-02-29 09:02:18
Utolsó módosítás ideje: 2016-02-29 13:20:19