SZEGLETEK
Ez árucikk , az árucikk.
Szájból kilóg bárgyún a csikk.
Kopott kabátba bú a bú.
A lelkek mélyén háború.
Szemekben elrejtett a könny ,
de harsog a plakátözön:
vedd meg , vidd el , ó , el ne késs ,
ez kitűnő , az meg mesés ,
ezzel cár vagy , azzal király ,
amazzal meg nem fáj a fáj!
A szél siet , az ég siet ,
csövekből közöny sistereg ,
s közöny - az ül a szíveken.
E színes világ - színtelen.
Ez árucikk , az árucikk.
Szájból bárgyún kilóg a csikk.
Csillagok lehullt tetemén
kutat a kigyúlt lámpafény.
Siet a szél , siet az ég ,
siet az új rabszolganép.
Éjbe süllyedő nagy falak
mögött majd álmok alszanak.
Álmok: szívből kibú a bú ,
lélekmélyből a háború ,
de most csak a pokol nevet ,
s még az emlék is mérgezett ,
s a szeglet , ahol írom én
e verset , csak a nincs-remény
tanyája , komor , hallgató.
Kurjant egy pálinkás lakó ,
bánattól víg , mert beszeszelt ,
s igazsága is elszelelt.
Konok képernyők hirdetik:
ez árucikk , az árucikk ,
Prókátor Pál , Furfang Benő
megvehető , bérelhető
és lehetsz Csilicsali cár
vagy elegáns Tolvajkirály.
Galambraj száll a holdra át.
Halkul a papagájvilág.
Éjbe süllyednek nagy falak.
Az új rabszolgák alszanak ,
de álmukba bebú a bú:
véres , lélekmély háború.
/1991/
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.