Az életóceánba..
Az életóceánba csüngő lány haját fénykévét
sodorva visszaveri ezernyi szálban a hullámok fodrozta kietlen végtelen kékség,
sötétsége elnyel, szomorúsága szűrőjén áthatolni nem tud lelkem,
csak pólyába csomagolva dobog együtt üres cumisüvegnek örülni tudó szívünk,
annyira egyszeri, annyira egyszerű, mint a labda, ahogy pattan,
és közben rámoljuk egymásba szemünkön át a friss szenet,
hogy nagyobb és újbóli lánggal égjen a narancsosan izzó parázs.
Sötétség, meleg, fény, hideg.
Megtaláljuk egymás ajtaját, mely a sötétségbe, a mennyországba,
a csak kettőnkben olvadó izzó vassal gyurmázódik életkiáltó igazzá.
Fülünkben doboló, pislogásban pislákoló, mozdulatlan megálmodó,
itt és most örülés, együttmosoly és benne a táncoló,
terebélyesedő közös csobogás lehellete, együttszeppenés ígézete.
Megtalálom szerepem, a várás, türelem
Beszabályoz, égi darázs szivárványt poroz be
Pont és pontosság, szép és szépség, csökkenés
Csattanás, nesz, csend, fellélegzés, belélegzés, surranás
Benntartás, pupillatágulás, fejben vérértágulás,
Mag a terméséből elbúzsúzik, sír, s kipattan.
Tajtékzó végtelen véletlen mágnestere bebocsát, szippant
Az orrcimpa, ablaküvegen pára zöldell, kinn orgona
Lilul, bodzaszag nehezedik, s terít kétvállra, míg
A gongszó le nem inti a kűzdelmet, sárga
Csodák, a halál megújulást zengő kenyérmorzsái
Ady "mégisei", moccanó mozdulatlan szélvitorlái.
Ó, a legbölcsebb a vitorla, a szélben ázó csöndes párolgása mindeneknek,
Patakzó pohár, belőle az ürességet isszuk,
lebegő ágy, belőle az álmot daloljuk kórusban,
csettenő szívünk meleg teát, habzó sört, csöndes lármát
beszélő, ritmustalan beszédében csöppenő szemek közt,
csepegő nevetésdallam hullik a száguldó autóból minden
körvonalazódik, ami amúgy is csak távcsővel látható,
de mi itt egy helyben ülve, mi is
látjuk egymást, mintha egy autóban ülnénk,
s körülöttünk semmi sem látszik, csak elkenődve, csak
egy-egy rövidke pillanatra, ahogy a pillangó rászáll
a virágra, s továbbillan. Virradunk, mert a belsőnk virrad.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.