ORSÓS
Olyan környéken nőttem fel,
ahol akkora volt a szegénység,
hogy ha leejtettem egy rozsdás vasszöget,
tízen ott teremtek a lábamnál, hogy fölvegyék.
De a bátyámnak orsós-magnó kellett.
Napi tizenkét órát ötvenkilós zsidózsákokat cipelt
egy építkezésen, hogy ki tudja szurkolni a bizományiban
az orsós-magnó árát.
Este későn meg az égő arcán jegelte a pofon helyét,
amit apámtól kapott,
amiért orsós-magnót akart.
Követelődző hangon állt oda apámhoz,
hogy ő azt vesz a pénzén, amit akar.
Akkor kezdett fölnőni.
Látta, hogy az utcabeli srácok
autók ablakát suvickolják
és megkapják ők is a pofonjaikat
a fizetség helyett.
Koldulni nem koldult senki.
Vagy legalábbis nem láttuk.
Én is segítettem időseknek szatyrokat cipelni,
de én nem pénzért.
Engem nem érdekelt a pénz.
Az volt az elképzelésem a világról,
hogy mindenki szereti , amit csinál,
s azért teszi.
Egyszercsak a bátyám beállított a
szutykos haverjával
én meg pőrén futkostam a kövön.
Orsós-magnót cipelt a vállán.
Apám előrántotta a nadrágszíjat.
Azt mondta szíjat hasít a bátyám hátából
és ütlegelte.
Orromban vérszagot éreztem még én is.
Aztán átbukdácsoltak apámon.
Letették az orsós-magnót a szoba közepére.
Tettek rá egy tekercset.
Apám érdeklődve nézte.
- Vannak magyar nóták is ehhez a szarhoz? -
kérdezte, majd töltött magának.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Kötetben: Morfondirodalom (, 2014)
Feltöltés ideje: 2014-06-13 18:52:48
Utolsó módosítás ideje: 2014-06-13 18:52:48