Az ismeretlen vértanú
a leghétköznapibb helyen
a leghétköznapibb időben
nem az éjszaka istenszülő homályában
nem templomok falai mellett
hanem ott és akkor
tér és idő megszürkült metszetén
a létezés két lélegzetvétele közti csendben
ott volt az én időm
s a hely ahol lennem kellett
mint megfáradt és elernyedt húrok
sorjáztak bennem emlékképeid
s ahol oroszlánok ereje kellett volna
csak a gyengeség alattomos kígyója sziszegett
a hit gyémántkeménysége helyett
riadtan keresgéltem emlékeimben
a hitvallás következő sorát
mert a kard éle élesebb valóság volt nálad
s a perc ereje felülírt mindent
ami nem félelem fájdalom és halál
azt hittem önkívületben látom majd
megnyílni az eget
s nem a hóhér munkakedvének bizonyságául szolgáló
trágár kis nóta kísér majd odaátra
hanem az angyalok éneke
s azt hittem diadallal vallom meg neved
de be kellett érnem az összezárt fogak présén átszűrt ellenállással
nehogy mást valljak helyetted
s a törékeny erőd-bordáim- által körbezárt világ
fészekmelegével
ahol még nem a pusztulás hanem te voltál az úr
nem azt választottam hogy meghalok
hanem hogy nem futok el
nem a nyílegyenességet a töretlen gerincet
a bátor szembeszállást a szókimondást
hisz úgy gyötrődtem a félelemtől és a fájdalomtól
mint egy szűkölő állat
én a gyávaságot választottam volna
az egérutat
a bálványoknak szánt hamis illatot
( mely halálomig kísértette volna orrlyukaimat)
a magukat is megtagadók életfogytig tartó álarcéletét
ha a végső pillanatban meg nem értem:
mégiscsak jobb nekem ha megsemmisítenek
mintha magam semmisítem meg önmagam
az árulással
a kard élén még megcsillant egy-egy emlékkép
temetőink falára festett jeleid
felvillanva a fel-fellobbanó gyertyák fényében
mialatt az agg püspök szavára
kenyérré és borrá vált
örökre feltámadott tested
vagy az elfogatás perce
mely szívemben egybeesett a halál pillanatával
mikor tisztán éreztem a vigaszt és tisztán láttam a valóságot:
azért halok meg akiért éltem
s életem nem a halálba
hanem az Igazságba torkollik
mikor megérkezem
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2013-07-31 22:50:59
Utolsó módosítás ideje: 2013-07-31 22:50:59