JÓZSEF ATTILA
Lelkes Miklós: JÓZSEF ATTILA
Most szobor vagy.Nagy, hivalkodó kertnek
egyik sarkában, s mivel nem szeretnek
a kert gazdái, az ottléted titka:
jobb, ha b e l ü l van egy József Attila!
Kint ugyanis, hol újra volt-világod,
szavaid tán élesztenének lángot
kinél a villanyt - mint Nálad - a Tőke
kikapcsolta bizonytalan időre...
Verseiddel, persze, nem sokra mennek
az újurak.Kicsit betlehemeznek,
s nézegetik: a nép jámboran, szépen
épül háromkirályos versmeséden?
Balázsod is - bár szakadt a kabátja -
nem rossz fiú, mert kész a csicsizásra,
s álomkézből a derék istenadta
távolságát üveggolyóban kapja.
/Mi is így kapjuk, már tíz éve éppen,
el-elguruló sokszínű beszédben./
Munka? Szabadság? Tisztesség? No, kérem,
Tőled ezt is kiadják - díszkötésben.
Az újurak ilyet bátran tehetnek,
mert nincs-miből könyvedet nem veszik meg.
Egyrészt.Másrészt meg erős most a Tőke,
ilyet is megengedhet kisidőre,
hisz más időben voltál Te favágó -
akkor érezte: baltád néki ártó.
Ám most, szoborként, díszpolgárrá tesz meg...
/Ha feltámadsz, vállalj inkább keresztet!/
Ó, ha most élnél sokra mint vihetnéd?!
Reklámügynökként, s pláne ha szerencséd
szorosan fogna, s újra bankba tenne,
- az most Neked nagybankókat teremne!
Ám költőként?! Tiszta szívvel tanácslom:
fel ne támadj! Maradj a másvilágon!
Szobor-polgárként /ezt bárki belátja!/
nem nézhetsz már tűnődőn a Dunára.
Nos, a felszínen most is csak fecsegnek...
/s hallgatnak arról mit zsebmélyre tettek!/
Dunán dinnyehéj most nem úszik éppen,
s vize piszkos /mint sorsunk tolvajkézben!/.
Viszont: végül nem lettünk német gyarmat,
amitől féltél! Bár, ha tovább vallatsz,
csak ki kell böknöm félénken vagy bátran,
hogy német nem, úgy árva-egymagában,
de pipás angol és szópezsgős francia,
kelőnapország ravasz rókafia,
az öntelt német, s még más, ki tudja hány
tőkefi ül most a magyarok nyakán!
Ha feltámadnál, még az is meglehet,
hogy maga Uncle Sam fogna kezet Veled,
s mosolyogna: "All right, poet, szamár!
For me - profit and for you - sok proletár..."
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Publikálva: ÚJ HEVESI NAPLÓ, 2001/8