Számadás
(Vers József Attila költeményeinek címéből)
1.Keserű nekifohászkodás
Emlék: egy kisgyerek sír hét napja.
Anyám meghalt. Anyám a mosásban.
Dúdoló, ringató anyám. Anya!
Kései sirató. Temetés után, óh szív! nyugodj! –
Mama, mióta elmentél, az én szívem
gyász és patyolat.
2. Szerelmes keserű hazafiság
A város peremén munkások.
Szocialisták. Szocialisták? –
Külvárosi éj. Tél. Holt vidék.
Emberek, mint gyermek, miben hisztek?!
Vigasz: Hazám.
3. Szerelmes vers
A,
Gyönyörűt láttam:
könnyű, fehér ruhában
karóval jöttél Judit.
Olyan bolond vagy.
Milyen jó lenne nem ütni vissza!
Megméressél!... Nagy ajándékok tora.
Tovább én nem bírom. Levegőt!...
Látod? Le vagyok győzve. (Sóhaj, spleen.)
Szerelem ez? Nekem mindegy.
B,
Flóra kedvesem,
Istenem,
Harmatocska,
Tiszazug, határ.
Nyár.
Álmomban enyém vagy, Flóra,
aki szeretni gyáva vagy!
A szemed nyári délután.
Csend.
Az én ajándékom harag;
vas-színű égboltban vihar,
bánat ritkás erdő alatt.
Esik a Dunánál.
Az eső: csöndes estéli zsoltár,
gyereksírás. Szomorú gyermekké tettél.
Nagyon fáj.
4. Azt mondják
Én nem tudtam: a hit boldogít; a
bűn, amit szívedbe rejtesz, bánat.
Bíztató? Bíztató. Egyszerű ez.
5. Útrakészség
Lassan, tűnődve száradok, törődöm.
Iszonyat.
Várlak, mennyei páncélvonat!
Uram! Tedd a kezed egy költőre! Keresztény.
A távoli ének komoly lett már.
Kész a leltár.
Születésnapomra –elmaradt
ölelés miatt-
talán
eltűnök hirtelen.
6. Igaz, őszinte búcsú
József Attila,
áldalak búval, vigalommal.
Tiszta szívvel szép csöndesen aludj!
2009
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2012-11-28 21:57:10
Utolsó módosítás ideje: 2012-11-28 21:57:10