DOKK

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2815 szerző 36366 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Nyírfalvi Károly
  (telek udvar kert)
Új maradandokkok

Vajdics Anikó: Mert az emberek...
Albert Zsolt: Perszeapu
Szakállas Zsolt: CSATLAKOZNI szürrealista kispróza
Bánfai Zsolt: Vall(om)ás
Ötvös Németh Edit: neked
Francesco de Orellana: Hegyek völgyek sütőtök
Farkas György: ALVÁSGYAKORLAT (lV)
M. Szabó Mihály: Testamentum
Aranyi Gábor: ELMARADT GENEZIS
Wesztl Miklós: fokozatok
FRISS FÓRUMOK

Szakállas Zsolt 29 perce
Albert Zsolt 1 órája
Mórotz Krisztina 2 órája
Varga Árpád 2 órája
Gulisio Tímea 2 órája
Gyors & Gyilkos 5 órája
Tiszai P Imre 9 órája
Petz György 9 órája
Gyurcsi - Zalán György 15 órája
Szilasi Katalin 21 órája
Király Árpád 21 órája
Nagyító 1 napja
Maretics Erika 1 napja
Vajdics Anikó 1 napja
Bara Anna 2 napja
Gregor Andrea 2 napja
Tóth Gabriella 2 napja
M. Szabó Mihály 2 napja
Aranyi Gábor 3 napja
Bártfai Attila Márk 4 napja
FRISS NAPLÓK

 Játék backstage 12 perce
N. D. S. L. (Vajdics Anikó) 39 perce
JÓ ÉJT! 2 órája
Baltazar 4 órája
Jó, ha a vége jó 4 órája
az utolsó alma 4 órája
nélküled 9 órája
enigma 13 órája
fejlakók... 21 órája
Hetedíziglen 23 órája
árnyalat 1 napja
Bátai Tibor alkotói naplója 1 napja
Ötvös Németh Edit naplója 1 napja
Bara 1 napja
történések 1 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK


NAPLÓK: Párbeszéd a DOKK jövőjéről
Legutóbbi olvasó: 2019-07-15 20:01 Összes olvasás: 6494

Korábbi hozzászólások:  
Olvasói hozzászólások nélkül
141. furim: reGyurcsi: javittástás2019-04-18 16:18
Ez eddig nekem azért volt gond, mert a mobilomon nem jött fel a versjavítós link. Most feljön. Csaknem mindig mobilon ügyködök. Egy-két szót, elírást tudok javítani.

Olvasói hozzászólások nélkül
140. Gyurcsi: javittástásfurim: Javítás2019-04-18 15:22
Kedves Mária!

Én nem olyan változtatásokra gondolok, ami egy verset alapjaiban módosítana, csak mondjuk egy elütésre, egy szóismétlésre meg ilyenekre.

Azzal én se értenék egyet, hogy a régi verseket kitöröljék vagy átírják. Én azokra a verseimre, melyeket ma már csak megmosolyogni tudok, úgy nézek, mint a gyerekkori képeimre. Azokon én voltam, akkor olyan voltam. Senki nem gondolja, hogy hatvannyolc évesen, százharminc kilósan születtem.

Amit a versekről, a versírásról tudok, azt úgy tanultam. Tizenöt éve sokkal kevesebbet tudtam a versekről, mint most, és tizenöt - nem az sok, mondjuk öt - év múlva remélem, még okosabb leszek. Lehet, hogy akkor jókat kacagok a mostani verseimen. Vagy sírok... :)

Olvasói hozzászólások nélkül
139. furim: Javítás2019-04-18 15:14
Elszállt, amit írtam. Gyurcsinak: akkor a verset üzenőfalra kell feltenni. Nem támogatom, hogy élesben feltett verset javítgassunk. Többek közt azért, mert elvész az eredeti verzió, meg az egésznek a komolysága. És ha mondjuk én jónak tartok valamit, nem biztos, hogy a másik szerkesztő is jónak tartja. Szerintem nem is szabad a különbsègeket elmosni. Nem vagyunk szavazógépek. De adott esetben szívesen elmondom üzenőfalon is a véleményem.

Olvasói hozzászólások nélkül
138. Pálóczi Antal: KORR2019-03-04 05:49
"Itt alig találunk magánéleti kiteregetést - leszámítva Szokolay Zoltán Filip Tamást szekírozó..."

Olvasói hozzászólások nélkül
137. Pálóczi Antal: PÁLYÁZNI KELL TÁMOGATÁSÉRT2019-03-04 05:46
Nem, ez is tévedés: "A korrektori munka napjainkban könnyedén elvégezhető a különféle helyesírásellenőrző programokkal, tehát bárki által elérhető lenne a jobb szövegminőség ahelyett, hogy ezt a feladatot is a Dokkra testálná bármelyik szerző. Kifejezetten ellenjavallt, hogy egy publikáció a szerző kedve szerint folyamatosan változzék a közzététel után." Mintha csak ennek ellenőrzésére tettem volna fel rosszul, hogy Babitssal és hogy Osvát Endre a Nyugat szerkesztője. Nem jelzett a helyesírás javító (vagy nem vettem észre), én pedig NEM LÁTTAM MEG hogy nem Babitscsal-t írok, ahogy kell, másnap rögtön észrevettem, és hogy Osvát Ernő a Nyugat szerkesztője (ahogy öt sorral lejjebb - helyesen - írtam. Nem Endre. Hiszen mindig így írom - kivéve, ha közben Ady Endrére gondolok, mert ő csapta földhöz Kassák Lajos első kötetét "nagyrabecsülése jeléül". Míg Kosztolányi Dezső örömmel üdvözölte a "szavakat, amelyek j pályán keringenek".
Mondjuk engem - de más ilyesféle kreatívot is (nem hivatalnok elmét) - 100 ötlet rohan meg gyorsfogalmazás közben - amire az alvásból, munkából, mindennapi életből lopom el az időt. A szóban forgó hozzászólás megírása miatt például elkéstem egy értekezletről. Írástermék létrehozása NEM egy ember feladata, hanem egy stábé.
Mint a Nyugatnál. És mindenhol a Gutemberg galaxisban.
A facebooknál már meghallották az idő szavát. A komment visszahívható, kijavítható, újra feltehető. Ez nem lehet ellenjavallt. Mert ha az lenne, akkor a facebook sem vezette volna be. A Héttorony magazinban is ez a helyzet. Ez is fejlesztést igényelne, s nincs rá keret. Bátran be kell ezt vallani.
Magánélet a Dokk-on?
Egy írói énnek nincsen magánélete. Nagyon ritkán igen, de ez is erősíti a szabályt. Janka, Móricz felesége ebbe zavarodott bele.
Itt alig találunk - leszámítva Szokolay Zoltán Filip Tamást szekírozó - ilyen-olyan megnyilvánulásait (ahol polgári jogi értelemben vett intimpista megnyilvánulásokról kell beszélnünk. Filip nem egyszer valóságos könyörgő levelet írt, hogy töröltessék egy-egy ilyen megnyilvánulás).
A napló vita, egymás kisebbítése NEM magán-, hanem irodalmi okból következik be. Valaki el akarja terjeszteni, hogy a szabadvers prózába tördelt szöveg (szemben a kortárs irodalomtudomány ezzel ellentétes meghatározásával), hogy jobban a maga rímes nonszenszverseire terelhesse a figyelmet. Majd amikor kifogy az érvekből, elütéseket keres vitapartnere kommentjében, hogy az illető fejéhez vághassa azokat. És minden megszólalásában minősíti (leminősíti) vitapartnerét (hogy a közfigyelmet a szabadversről MÉGIS a maga rímes nonszenszköltészete felé fordíthassa.)
Ez a személyeskedés NEM magánélet itt, hanem irodalmi.
Az is, amikor a másik "hajtó" veszi át a szót, hogy a csaholásban kifáradt előző kajtató megpuhenhessen, s megemlékezik arról, hogy "rossz helyesíró" (mintha a Fogalmazás egyben a Helyesírás érdemjeggyel lenne azonos) már 10 éve is összetévesztette Káint Ábellel. Miközben egy kisfilmről van szó, amelyben "nem lehet tudni" ki lesz később a Káin és ki lesz Ábel az egymást verő - majd viszont verő - kisgyerekekből.
És a Dokk semmit sem tud tenni az udvariasság maszkjába bújtatott tartuffe-i álnoksággal szemben, bár ez most mellékes:
Viszont ez sem magánélet itt, hanem irodalmi.
Csak nem szerkesztőzött anyag, mint a Nyugatnál.
Hanem moderálatlan.
Osvát a Nyugatban megszűrte melyik szerzőnek milyen stílus írását engedi be. Pont emiatt sértődött meg Babits, hogy Kassák válasza hogy kerül a Nyugatba - ennek is külön szakirodalma van -, amikor annak a Tett-ben kellett volna (szerinte) megjelennie.
Vagyis a Nyugatba a mi regisztréciónknál 1000X erősebb regisztrációval, és 1000X moderáltabban lehetett csak szöveget feltenni.
Ezeken a szűrőkon keresztül: 1.) olvasószerkesztő, 2. nyomdai szedő 3.) szedői korrektor 3.) szerzői átolvasás és javítás a kefelevonatokon, egyezményes nyomdai jelekkel - ezt meg kellett tanulni) 4. újabb nyomdai szedés - VÉGLEGES SZÖVEG.
Nyilvánvaló, hogy minden internetes laphoz egy-egy korrektor alkalmazása drága mulatság lenne. Komolyabb lapokhoz azonban - lásd a Honvédelem.hu lapot, ahová sok cikket írtam, igenis alkalmaznak korrektort, akinek külön íróasztala van.
Ezt csak megjegyeztem, annyira fals a Nyugat előállításának körülményeit összehasonlítani a gyorstüzelésű online-világ orgánumainak készítésével.
Más dolog a finanszírozás kérdése.
Ez nagyon hasonló a nyugat és Dokk esetében is. Pénz NINCS. Ugyanis nem a fán terem. A Nyugat induló tőkéjét Hatvany Lajos író és cukorbáró teremtette elő. (A Hatvany család hatvani cukorgyárában később Radnóti is munkaszolgálatozott. Egyszer- Radnóti naplója szerint - odalépett mellé a családi gyárvagyon későbbi képviselője. "- Nagyon nehéz?" - kérdezte. Mármint a rabszolgamunka. Nem tudta, hogy a Nyugat egyik költőjéhez beszél.) A pénz a Hatvany vagyonból megvolt az induláshoz. S miután Osvát szerkesztő és Hatvany báró pisztolypárbajt vívott egy esztétikai nézetkülönbség miatt, s a vita Osvát javára eldőlt ("semmi közönségvadászat, csak magas esztétikum"), a Berlinbe költöző Hatvany továbbra is pénzelte a Nyugatot. Eltartotta Adyt, Tóth Árpádot pedig kiházasította.
Nekünk ilyen mecénásunk nincsen.
Az államhoz kell pályázni támogatásért.

Olvasói hozzászólások nélkül
136. furim: refurim: ...2019-03-03 19:17
A Nagyítóban az indító személy változhatna is, mint a játékban a játékvezető személye. Mondjuk érdekel kb húsz - huszonöt embert, és lehetne mindig más az első hozzászóló. A beszélgetést már nem kellene szabályozni. Épp a Pollágh vers elemzésénél nagyon érdekes volt látni, milyen sokféle megközelítés lehetséges.

Olvasói hozzászólások nélkül
135. Bné Csilla-sesin: meo[tulajdonos]: működik2019-03-03 13:03
Ezek szerint mostanság a meókra, pontosabban gyakoribb és rendszeresebb meózásra hiába várunk. :(
(A szerkiknek a mostani - DOKK FAQ-ban jelzett - csekély pénzforrásból még nemigen futja...)

Olvasói hozzászólások nélkül
134. furim: ...2019-03-03 12:53
A Nagyító működtetéséhez nem kellene pénz, sem különösebb energia a szerkesztők részéről, csak jószándék. Akár véletlenszerű generálással is ki lehetne választani a verseket. A három napos csere szerintem reális időhatár.
Nekem az utolsó nagyítózás, a Pollágh vers elemzése nagyon érdekes és tanulságos volt.

Olvasói hozzászólások nélkül
133. Bakkné Csilla-sesin: re: közös[tulajdonos]: közös2019-03-03 12:50
Igen. Abban biztos voltam, hogy az anyagi feltételek hiánya a legfőbb gond az antológiánál...
A Dokk életben tartásához lehet a szerzők a későbbiekben - értem itt jómagamat is - aktívabbak lesznek a versek alatt. Bár megjegyzem, hogy évekkel ezelőtt nem örültek a szerkik, ha az ő kritikájukat megelőzve szólt valaki az elbírálásra váró vershez. Ezt már nincs kedvem visszakeresni, de biztosan tudom, hogy így volt. Ezért is - gyakran nem csak ezért - fogtam, fogom vissza magamat, hogy megjegyzést írjak mások művei alá.

A megfelelő színvonalra véleményem szerint mindenki - képességei függvényében - törekszik a feltöltött művek vonatkozásában. (Én is...bár a múlásra itéltek száma lehet nem ezt támasztja alá, viszont gyakran lecserélem a feltöltöttet, mert rájövök, hogy ide túl gagyi...vagy éppenséggel ez a környezet inspirál, hogy a feltett versemet a kritika megjelenéséig javítsam, jobbítsam.) Az anyagi elváráshoz/támogatáshoz: még nem tudom. Ha maradok és lesz rá módom...

132. [tulajdonos]: közösBné Szentesi Csilla-: egyedül nem megy2019-03-03 12:01
Egy minőségi antológia létrehozása több százezer forintba kerül, amire mindeddig nem volt forrásunk. A forrást lassan, de biztosan halmozzák a tulajdonosok és más támogatók, de a költés sem lehet felelőtlen. Egy nyomtatott kiadvány hatékonysága messze elmarad a Dokk felület által elérhető publicitási hatékonyságtól, ezért kapott prioritást a portálmotor fejlesztése.
A Dokk életben tartása mindannyiunk közös érdeke, tehát kérem, hogy akinek ez fontos az vagy irodalmi színvonalú tartalmakkal vagy anyagi támogatással járuljon hozzá a fennmaradáshoz! tartalmak alatt természetesen nem csupán új verseket, hanem a versekhez írt érdemi hozzászólásokat is értem.


Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2019-06-05 10:21 lista
2019-02-11 10:51 Kosztolányi Mária
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
2018-09-28 23:41 furim
2018-08-27 10:16 Vajdics Anikó -- kedvencek
2018-08-21 09:29 Vezsenyi Ildikó
2018-08-21 09:17 vim
2018-08-17 21:42 válogatott versek
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2019-07-15 20:21   Napló: Játék backstage
2019-07-15 20:04   új fórumbejegyzés: Szakállas Zsolt
2019-07-15 19:54   Napló: N. D. S. L. (Vajdics Anikó)
2019-07-15 19:46   új fórumbejegyzés: Szakállas Zsolt
2019-07-15 19:46   új fórumbejegyzés: Szakállas Zsolt
2019-07-15 19:44   új fórumbejegyzés: Szakállas Zsolt
2019-07-15 19:43   új fórumbejegyzés: Szakállas Zsolt
2019-07-15 19:37   új fórumbejegyzés: Szakállas Zsolt
2019-07-15 19:12   Napló: Játék backstage
2019-07-15 19:05   új fórumbejegyzés: Szakállas Zsolt