Könnyed csevegések (változat)
(1)
Anyám megint sokat beszélt a telefonba.
Legszívesebben letettem volna a kagylót.
„Megszakadt a vonal” – hitte volna.
Aztán mégsem tettem le.
Eszembe jutott, hogy talán
nem lesz már több alkalom,
hogy beszéljek vele.
(2)
Apám zárkózott, hallgatag ember.
Egyszer mesélt nekem ’56-ról.
Akkor ő még csak tizenhat volt.
A kisváros főterén – ahol lakott –
szétszórta Czuczor Gergely "Riadó"
című versét több példányban.
Maga másolta kézzel előző este.
Aztán Budapesten a Markó utcában
naponta nézte végig társai kivégzését
a börtön ablakából.
Félt, hogy megvárják, míg
ő is tizennyolc lesz.
Végül öt hónap után elengedték. –
A konyhában kezdte ezt mesélni
nekem egy délután, ’86 tavaszán.
Közben besötétedett.
Nem mertem felkapcsolni a villanyt.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2012-04-03 20:53:36
Utolsó módosítás ideje: 2012-04-05 11:30:35