Egy rózsa viszontagságai
A Fekete tenger habjából egy szál rőtbordó rózsa
felbukkan fehér tajtékján, s ázottan sodorja;
de mielőtt kékpárás, nyílt vizére kiérne,
belering a Duna széles delta-vidékébe.
Ár ellen bukdácsol, gondoltad volna-e róla,
a Szent György-ágon felfelé tempózik a rózsa!
Bomlott szirmaid, mondd csak, mi tartja még egybe,
s miféle erő hajt a sodrás ellenébe?
Tán lazac vagy te, piros hátú, mely ívni igyekszik,
s halni majd egy üde patak kavicsára lefekszik?
De itt még lassú, s mint a tejeskávé, olyan a Duna,
és lusta táj kísér utadon, a szelíd Dobrudzsa.
Eztán is sík a vidék, ez már a román rónaság,
nem kérdi senki meg: mit keres itt egy rózsaág.
Az a tehénke sem, ki téged néz most a parton, báván;
kétséges: nehéz agyába elér-e a látvány?
De te csak ússz; egy szirmodból bonts piciny vitorlát,
nemsokára eléred a Vaskapu meredek ormát.
E művet tervezte s építgette, ama Vásárhelyi Pál,
Ezernyolcszáz és harminchétben, anno dacumál.
A Kazán szorosban, te rózsa, ott is légy bátor,
meg ne ijedj az orsovai román pákásztól!
Vár a Vajdaság, ott már magyar a szó, a népek,
s egy szelíd folyam, a szőke Tisza vár téged.
Szőke Tiszán ringatózz, felfelé, te rózsa;
erőműi gáton át, hullj a csendes Tisza tóba!
Ó, az a tó! A madárrezervátumot sietséggel
hasítsd ketté két kicsiny hullám-ekével.
De el ne felejts a végén, balra, fel, kanyarodni,
Eger patak friss vizébe boldogan kavarogni!
Vár egy városka: rézgombos tornyával tűnik elő,
s négy barokk hídjával; mind kecsesen ívelő.
De te csak ússz el mindegyik hűvös árnyéka alatt,
s csak az ötödik előtt vesd fel bátoran magad!
Ott várlak én; röppenj teérted kinyújtott kezembe;
kezemben, hervadt rózsa, viszlek hátrafele menve.
Hátrafele menve, majd otthonomba elérek,
s metszett, kristály vázába teszlek, te szegény, téged.
Friss, bükki forrásvizet is öntök a töved alá;
hét nap alatt záruljon szirmod üde bimbóvá! - -
Vándorol a rózsa: metszett vázából kezembe adod
merthogy épp ma van, kedvesem, a születésnapod.
Lángoljon a rózsa, szerelmünk mélytüzű éjében;
így adom át Néked, e versike kíséretében
(szájam kerítésén át csak így tudott a szó kimenni):
“ ! solit inrís ed, látlúmle 15, sorip a, aszór a emÍ”
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.