Bármidet odaadnád egy definícióért
A _differentia_, amely nagyon is _specifica_,
már megvan. Úgy borítja ruhádat, szobád bútorait, az emberek
arcát, akik néha a barátaidnak nevezik magukat, mint az üveg;
mint valami gyémántkemény, minden termodinamikai
változásnak ellenálló,
súrlódásmentes jéghártya.
Látszólag minden közeli, közvetlen, egyértelmű, akárha itt, veled,
a kezed ügyében lennének.
mégis, ha utánuk nyúlnál, hogy megfogd, hogy birtokold őket,
mint mindenki más,
lesiklik róluk a kezed,
és minél erősebben markolnád, ki- és elsiklanak:
helyrehozhatatlanul messze, mint az elejtett
karikagyűrű a tó jegén.
A _genus_ azonban, amely akár a szó leggyengébb értelmében is
_proximum_ lehetne,
hiányzik.
Pedig te próbáltad. Megszállottan.
Vastag könyvek a reszkető neonban.
Az asztalon kávéscsészék (négy, de inkább öt).
Ha ki is merészkedtél a könyvtárcsendből,
Csak nagy dossziékkal a hónod alatt.
Kopott zöld mappádban ott szunnyadtak
A reménnyel teli hipotézisek.
Minden levéltárban ismerték az arcod. (De te nem ismerted az
övéiket.)
És szinte előre tudtad már a választ
Hogy ez se
És így se
És egyik se
[…]
Ott ragadtál hát.
Messze tőlük.
Testek
Lelkek
S immár a szellem számára is
megragadhatatlanul
----
Definíció nincs.
Csak távolság. Hideg. Üveghártya.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Publikálva: Híd (Újvidék), 2008/02