ÁLMODÓ TENGER
A hullám mind megfordul, s visszanéz:
minden csak Rész és semmi sem Egész.
Titok-kezekben Föld, Víz, Ég, s a Nap.
Bánatot csillant minden pillanat.
A hullámsor negfordul, s visszanéz:
őrző szemekben sikolt tört Egész,
s ha este jön, csillagfalakon át
könnycseppesen csillog a némaság
vagy hullámok hajtják a volt-mesét,
s zajongó cseppje hull, hull szerteszét.
Ó, Tenger, Álom, Rodostóm! Ma fáj
bennem egy bús, csüggedt szemű király,
Nemlét királya, volt-királyotok.
Koronáján alkonytűz átragyog,
míg üldögél szívem kis szigetén, -
de hol vagy már te, piros szív-remény?
Hullám hullámnak sóhajt, s visszanéz.
Sors-vitte szélben semmi sem Egész:
se Múlt, se Jelen, a Jövő sem az,
mindenütt csak részekre tört igaz,
s a Lélek is, ha felszáll, minden ég
csalfán mutatja egykor szép hitét.
Tenger, Rodostó, bús Nemlét-király!
Gyönyörű álmunk az, mi újra fáj,
az van velem csak, nem ez a jelen,
e szabadnak kiáltott becstelen,
melyben részekre tört minden egész,
s rá minden hullám gúnnyal visszanéz.
Tenger, Rodostó, ének-életem!
Az örök Nincsben vár a végtelen.
Álmodjunk most! Ne hagyjuk veszni még
a hullámsírba az álmot, mesét,
Eszmét, mit egykor együtt alkotott
eszmélő isten, s feltámadt halott!
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Publikálva: kéziratban,