Közel jártam a csillagokhoz
Víztócsák fürdették az alkonyt
Szétloccsanó tintásüvegek
Kék-zöldje csillant az úttesten
Mint fénylő smaragdok
Gesztenyefák kisértek haza
Sürgönydróton lógó fellegek
Kontyába font csendet az este
Meg-megzörrent haraggal az ég
Lángoló tűzrózsákat szültek
Az árnyak s szikrázó réseket
Hasított ostorával a fény
Távolból láttam a téglagyárt
Templom tornyát,hol szent az ünnep
Házakat,dőlt kerítéseket
Bőrig áztam,még haza értem
Csatakosan,gyalog,mezitláb
Vittem magamon Köttön sarát
Meg a munkabérem
Zsebemben az első fizetést
Mint valami kőtömbnyi sziklát
Szűken mért létem pár garasát
Örömkönny hullt,dús nyári eső
Csak én voltam boldogabb nála
Apám,meg büszke,hogy van munkám
S tőbb lett a kereső
Por, s olajgőz keserű ízét
Nyeltem az avas szalonnára
Delente, ha leállt a kombájn
Álmokat kergettem, őszinte
Hit repített, nem vonzott a föld
Diák voltam,tízéves kamasz
Gyerek-ember szinte
Közel jártam a csillagokhoz
S eltünt a távolság odafönt
Milliárd fényév lett egy arasz
Lentről?Kis arany-tallér a hold
A fél tenyerembe belefért
Itt? Csillag-sárga óriás tál
Hol nőtt,hol meg fogyott
Belém ívódott tűzvarázsa
Mikor lehoztam Őt s földet ért
Titokban holdfogyatkozásnál
Így értem haza,öreg este
Alig villant, vajúdott az ég
Mint aki megfáradt csendre lelt
Széthullt a fény teste
Apám még dolgozott,Anyám várt
Törőlte rólam, ahol csak ért
Szó nélkül az esőcseppeket
Mosoly bújtkált szája szegletén
Pedig féltett és izgult értem
Elárulták arcán a ráncok
De titkolta szegény
S ölelt magához,s lógtam rajta
Csupa kéz,csupa láb az éjben
Mint fürtös virág az akácon
Szédültem az ősi teherrel
Kit a lét morzsányi gondja nyom
-Mit tudhattam, még a világról-
Suttyó gyerekfejjel
Ki vagyok?Kipréselt vérrel szült
Néhány forint? Vad virág vagy gyom?
Űzött-csillag,-mennybéli tájról!
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.