A Balaton (szabadon)
Alapvető tézisem kitétele álom dús,
Magyarország állam-formája rántott hús,
S e karéjos, bundás falaton
Terül el egy zsírcsepp: a Balaton.
Tápérték dús halánték tus
S fejünk lüktet, ó bizony.
Hisz itt a tó, a mámorító,
A Balaton, miért lobbizom!
De nem a miénk, a másé,
Német Hans-é, osztrák Thomásé.
Egy demográfiai néprobbanásé,
Mi ellopja előlünk a tényeket.
Langy szellőben suhanó keszthelyi fényeket,
Fürdőző családokat, a traubit, a kék eget,
Örökre elbocsátott szemérmeket,
El-eldobbanó éjeket.
Tó tükrén támadó holdképet
Mit víz fodra cikkekre tépett,
Tiszta sötétet, s mit a Sors körített
Néhány léha cédába vetett hitet.
Nagy megindulásokat, nagy koppanásokat,
Mibe zengett Tihany s ha vissza
Támadt anyjához a hang, mint ki hítta
Bánatát a forrás lelkébe rítta.
S a langy víz a kék eget szemembe kacsintva
Csábított csintalan csalva cserfes habokba.
Mily gondtalan merültem azokba
Ezért írok, ezért róla,
Ezért e furcsa hamis strófa
Ezért írok, s azért neked,
Mert te kérted, s azért kérted,
mert megérted a kort.
A kort melyben nincsenek ringó ledér nők,
Nincsenek cserfes habok,
Melyben csak diszkó belépőt
Úsztatnak az áramlatok.
Mi önt nádasba alkoholt.
Mikor a Balaton csak egy zsírcsepp,
A régi vágy csak csikart ihlet;
S messze már, mily messze már
A régről vágyott sarokba vágott
Balatoni nyár.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.