mintha valakinek mondanám :
kollázs Tandori Dezső A feltételes megálló c. kötetéből
mondom mintha valakinek mondanám
aki kiugrott borért meg ropiért
de már mindjárt jön is
úgy mondom csak azért is
mintha neki mondanám
mert ritkán érjük magunkat beszéden
a túlsó partra a főpostára átmentem
nem azt akarom mondani ezzel
hogy az asztalosműhely és a benzinkút
közti fákon verebek laktak
vagy hogy hadműveleti területté
nyilvánították volna a temetőket
vagy azt hogy
elszárad szó szerint beesik a szem
ha meghal a madár
egyszerűen átmentem
a túlsó partra a főpostára
mondanám csak azért is
már csak azért is
nehogy épp rosszkor
bukkanjanak elő a fák
az asztalosműhely és a benzinkút között
és a rajtuk lakó verebek
nehogy a hadműveleti
temetőben énekeljenek
ha elszárad beesik a madár szeme
benne lakik a halál
beszéden ritkán érjük magunkat
mondom mintha valakinek mondanám
aki kiugrott borért meg ropiért
de hamarosan visszaérkezik
mintha csak azért is neki mondanám
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Publikálva: Tiszatáj online, 2020.10.09
Kötetben: nincs semmi, Tandori úr (Szeged, 2021)
Kiadó: AJ Téka
Feltöltés ideje: 2022-04-27 16:18:44
Utolsó módosítás ideje: 2022-04-27 16:18:44