POÉTA-ÕSÖM
Poéta-ősöm szinte-szinte látom:
hófoltokkal tündöklő réten át
megy és versében új tavaszra tárja
a tél áttetsző kristályablakát,
s képzelete röppen tovább, a nyárba
- pacsirta száll fel ünnepi magasba -
s a virágok lengő színét a tájon
valami édes érzés mézével átitatja.
Kedves, bolondos, bölcs poéta-ősöm,
kopott ruhás, hétszilvafás nemes...
Zöld gyíkokként sütkéreznek a völgyek -
szinte hallom egykori éneked!
A táj ölelt. Páncélod a magány volt.
Előtted szürke szőrű messzeség
a szétlapított-kígyó-testű útra
lógatta le buksi szamár fejét.
Ha a táj engem olykor szólni késztet:
szavad ismétlem csupán boldogan,
s a címeredben győztes büszkeséggel
összefonódik kék, zöld és arany.
/1960/
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.