KIS DAL A NÉPEKRÕL
A népek gyakran gyerekek:
egymásra nyelvet öltenek ,
míg szólnak látszat-bölcseik
akár iázgató csacsik.
Máskor pedig hiszékenyek.
Mit el nem hisznek! Nem hiszed!
E hitbõl vesznek palotát
ravasz kis háryjancsikák.
Katonásdit úgy játszanak
a népek , ahogy nem szabad:
ez is eldõl , az is kidõl.
Nép népet átkoz , öldököl.
Nagyhangú , öntelt ostobát
trónra tesznek: vezess tovább!
No , zsebéhez nem mostoha
az ilyen vezér-ostoba!
Lenne minden nép jó gyerek ,
ha jót tanulna rossz helyett:
hihetetlent nem hinni el ,
s meglátni ez , s az mit mível ,
trónról letenni ostobát ,
s intõn szólni: ne lopj tovább! ,
s kinek a Sátán mestere -
gyorsan pokolba el vele!
Tudom: a népek gyerekek ,
versemre nyelvet öltenek ,
s észre sem veszik , - így igaz -
hogy a nyakukon mennyi gaz!
E bánat-verset dúdolom ,
de mit sem ér ez most , tudom:
a népek nyelvet öltenek ,
Sátán úr meg nevet , nevet.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.