KARÁCSONY SZEME
Gyertyafényen át Karácsony szemét
nézem, - hogy benne milyen messzeség.
Kint ég a hold, mélykékben hó dalol,
s hívó sötét száll múlt-fenyők alól.
A benti fán is múlt sír vagy nevet,
szikrák szórnak csillagtánc-éneket,
s csak én tűnődöm el a gyertyafény
lobogásában Karácsony szemén.
Fáradt, öreg szem és kacsint nekem.
E jelet más nem látja senkisem.
Hadd higgye sok szikrás-ifjan merész
tudatlan, hogy e Nagy Szem szívbe néz.
E nagy-nagy szem nem néz szívekbe be,
hiába vallja gőgös hit-mese,
csupán csak jó azt hinni: valahol
kigyúlt szépségű hóezüst dalol,
üveggömb cseng, csillog a fecskeszó,
s minden évszak hangja szívig ható.
Jó volna hinni balgán-boldogan,
hogy életünk majd fénybe átrohan,
s rólunk is mond a szem mosoly-mesét,
ha kitárul eltitkolt messzeség,
s felszáll a lélek, a test elmarad,
s öröklétben csillagzó pillanat.
Fáradt öreg szem, Karácsony szeme,
e szép mese hány élet mindene!
Ám Te jól tudod, hogy milyen a vég.
Jobb nem látni az emberek szívét,
mert nincsen híd örök szépségbe át -
egyetlen könnycsepp maga a Világ.
Én is jól tudom, bús és meggyötört
varázsló, akit már kíván a föld:
e lét-időből egy könnycsepp elég,
mert titkokba zárt minden messzeség,
s bárhogy adnám, nincs adni már kinek
a dalt, a piros eszmét, szívemet,
s e daltalan földön ha meghalok,
egy könnycsepp sem lesz mely értem ragyog,
míg vers viszi a végtelenbe át
álom, Karácsony fenyőillatát.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.