A KÖLTÉSZETET RÁNTSUK KI AZ APÁTIÁBÓL !
I.
FORRADALOM KELL
Forradalom kell, költők forradalma!
Dalolj gitár ! Zendülj stanza !
Ne mérjétek a verslábat!
Szebbet ver a szív, ha fájhat !
Forradalom kell, költők forradalma!
Dalolj gitár - ha davaj gitár dadogna,
az szülne benned új dalt, s újat
mert értelme lenne, hogy odasújtsad !
Forradalom kell! Bíz, Költők forradalma!
Vévörös zászlónk kell, bitófára varrva,
és hogy a szív, mely lázas, mint a magma,
Fortyanjon egyenest a Napra !
II.
MI KELL A KÖLTŐNEK? FORRADALOM !
Elvesztetted pennád?
Elvették tőled !
Most éled gyehennád ?
Itt az ideje most hát a tőrnek!
Szúrd szíven a sok nyomorultat
ha mással nem ,éles szavakkal;
s a nép, ki példádon okulhat,
vackán majd örökké magasztal…
Kevés a balsors.Itt forradalom kell!
Kevés az áldás. Ide vér kell!
A költőnek csatatér kell,
s mellére - kibukott szívből – kell címer !
Vagy nem. Kell egy nyugodt zug,
hol a szent forradalomban
ő élre áll és mit minden halott tud
- hogy milyen a halál - azt írja meg ottan ;
De kell! Forradalom kell…
Vörös, vagy fehér, vagy bárhonnan
Ha jő a vihar, a vihar majd énekel !
S a hő szív majd kibuggyan.
Ha nem is a testből, de a versből.
Ha nem is a tettből , de a szóból.
Énekelj vihar egy költő tömegről,
Kit meggyötört e megalkuvó kor.
Énekelj vihar! Bús népnek szele;
Szétzilált hajónkon keresd a vitorlát!
S ha meg van, hát kapaszkodj egyszer még bele.
A költőnek tenni kell a dolgát !
III.
A KÖLTŐI FELADATVÁLLALÁS
Ha az ország vezéreiről már nem tudnak jót
és rosszat nem akarnak cikkezni a hírmondók,
akkor jönnek itt az asztalosok, batikolók, költők,
mint valami újsághasáb és időkitöltők ...
Pedig folyamatos tűz kell, folyamatos égés,
agyagszobrászat – Emberteremtés.
Valami emberi arcot adni a sárnak.
Csöndet üzenni , őrült harsonáknak.
Csöndünk feszíteni a révült keresztre,
mit meggyaláznak ifjak reggelente,
s lábánál trágárság és demagóg pátosz
ámítják e Hazát, mint csillagát a fárosz…
Folyamatos tűz kell, folyamatos égés.
Ha maradtak még kövek, kőbe vésés…
Oda kell tenni jelet, ahol ott marad.
Szívünk a halálnál hangosabb !
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Kötetben: Kockás Napló /2015.március 23./Feltöltés ideje: 2015-03-23 00:30:37
Utolsó módosítás ideje: 2015-03-23 00:52:33