JÓZSEFVÁROS
Egykedvű fa, foltos platán.
Kifakult mindegy-délután.
Százéves fal. Törött üveg.
Hamis reklám-püspöksüveg.
Örömlányok, s bosszús stricik
a drámát játsszák, mímelik,
majd ihletbe jönnek, s a kés
villan meg, mint fenyegetés,
de elunják. Recseg a dal.
Piszkos galambraj, kutyaszar,
eldobott újság, rajta kép:
bűzölgő lelki ürülék.
Rendőrautós sziréna szól,
rohan ki nagy semmi alól,
küldi a gőg, mely szinte fáj:
jöttment-szájú Cigánykirály,
ki innen távolabb papol
palotájában valahol.
..és ablakok. Muskátli bús
rózsaszínnel itt koszorúz,
de arany szál fut tűbe és
párnát hímez ki kéz, mesés:
álmába néz egy tiszta lány,
s ég hintázik el fényhaján.
Jön egy öreg. Lassan csoszog.
Sejted: kenyeret venni fog
a boltban, s hozzá kis tejet,
s félholt lakásba visszamegy.
Józsefváros! Hány éve les
romos szívére Budapest?
Turista erre sohse jár,
s ő sem - cigányos gőg-király:
parancsa szirénázik el.
Egy sántából bor énekel,
másiknak erős támasza
a mankója - s nem a Haza.
Egy-két autós kan elgurul.
Pincében söröz strici úr,
s egy büszke részeg, a Lali
igazságmélyét hallani.
Sötétedik. Foltos platán
dünnyög, susog: talán..talán..
A hold fehér. A lámpa kék,
s ringat egy különös mesét:
e tájon él egy tiszta lány,
álom hintázik fényhaján,
arany szál fut a tűbe és
csodát hímez ki szenvedés,
egy csók-csodát, egy nincs-csodát
- egy lélek piros csillagát.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Publikálva: kéziratban,