ITT VANNAK, ELJÖTTEK
Itt vannak,eljöttek kik most -mint mindég- színekből és jelekből ítélnek...
Itt vannak, kik már semmiről se tudnak;
eljöttek, s jönnek egyre ifjoncnak.
S Vajon mit ért meg a múltból ily ifjont szőke század?
Lesz bennük majd kétség?
És lesz bennük alázat?
S mi fogunk e bízni egy suhanc-bárkiben?
Ha hinni kell ... akkor még igen...
- Hisz minden beteg ember álma
hinni egy gyakornokban...
hinni Istenben.
Hinni a gyógyulásban.
Mert meghalnak a szavak is,
a fülek is
a némaságban,
S az emberség
embertelen korokban.
Fogunk e hinni üvöltő sihedereknek,
kik önmagukért és nem másért ,
de magukért még megverekednek?
S mi lesz részünk egy ilyen forradalomban?
Hirdetni a békét, bárgyú dalokban?
A béke tán olyan ópiát, melytõl nehéz józanodni:
hogy nem kell semmit se tenni.
Nem kell semmit se tenni igazat,s Nagyot!
Hogy a szemnek már nem kell semmit látnia.
A béke már-már apátia.
S mondanánk, ne harcolj, ne lázadj,
légy értünk és fogd a pofád ?
Ápold meg inkább apádat?
S vajon majd lát e bennünk az ifjont szőke század
költő-csodát;
ha nem úgy költünk: Ordíts és küzdj,
magadért, nem másért.
ha azt költjük : Feküdj
egy békés rothadásért...
Nekünk azt kell üzenni, hogy lángolj,
rúgjon ki lángcsikód minden karámból.
S majd ők is hisznek nekünk. Ők. Akik most jönnek.
Ha nyelvünk már nem értik, torkunkból ágyúk dörögnek.
Azt megértik, megértik , százak és ezrek,
akárhová is tipornák szavainkat és mondatainkat
és fonémáinkat és morfémáinkat -
akárhová is taposnák nyelvi kincseinket -
azt meghallják s megértik,
s majd visszaüzennek !
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Kötetben: MorfondirodalomFeltöltés ideje: 2014-04-25 20:38:39
Utolsó módosítás ideje: 2014-04-29 20:11:46