Hegyi Botos Attila
Felhők kergetője ("takarító-népdal")
ajánlás:
Sose fél kupával,
mindig csak a telit.
Kacaj? Sírás? Írás?
Sorsod ki így telik.
Méricskélhet kalmár,
nem övé a véka,
mai napnak föle: holnap
pállott maradéka.
*
Felhők kergetője,
széllelbélelt rossza,
miért féltené lábát?
Eső majd lemossa!
Nem froclizza eget:
„én mi végre vagyok,
s te ki, mikor s miként szólítsz?”
Dolgát teszi: ragyog.
Keltétől nyugtáig
emígy követ napot,
hiszi, tyúkól éppúgy
az öröktől adott.
Seprőt játszin emel:
„álmuk, ó, be tiszta!
Kapirgálás után nyűtten
ha fölülnek vissza!”
Hogyha csöndesülnek,
kiül ég partjára,
„be jól szelel ez is!”:
szippant a pipába.
Fölüti az Írást,
madaráról égnek,
„Hej, egyszer majd én is!” – s legyint:
„nélkülük mivégre?!”
Majd ha égről leszáll,
hozzá elballagott,
ujja körme hegyin
szólít csak csillagot:
„Megforgattam számban,
jobb tüdőznöm napot!
Szívjárt füstkarikák hagynak
itt csak csapot-papot!”
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2011-11-28 13:30:42 Utolsó módosítás ideje: 2011-11-28 18:17:58
|
|
|