Apám hûsége
Idős ember ballag csendben szépen
Hetvenöt év múlt felette éppen.
Gondolatban visszanéz a múltra
Ifjúságra, vesztett háborúkra.
Ki az aki mindig figyel rám ?
Ő az, az én drága jó apám.
Életében voltak derűs percek
Gyermekkori tréfák csínytevések.
Felnövekvő nehéz dolgos évek
Paraszt mezők visszanéz felétek.
Ki az aki mindig figyel rám ?
Ő az, az én drága jó apám.
Megjárta az élet minden poklát
De nem hagyta cserben szép hazáját.
Vére hullott, hűséges volt hozzá
Nem vált soha becstelenné, ronggyá.
Ki az aki mindigfigyel rám ?
Ő az, az én drága jó apám.
Hűséges volt mindig Istenéhez
Ragaszkodott protestáns hitéhez.
A jó sorsa bárhová vetette
Hazáját és hitét nem feledte.
Ki az aki mindig figyel rám ?
Ő az az én drága jó apám.
Paraszt voltát soha nem tagadta
Szülőföldje mindig visszavárta.
Búzakalász aranylott feléje
Hívó szavát úgy küldte elébe.
Ki az aki mindig figyel rám ?
Ő az, az én drága jó apám.
Megalázták sokszor, elmondták bitangnak
Pedig jó vitéze volt e dicső honnak.
Próbálták megtörni, lábbal sárba nyomni
Kétlakivá tették, tudjon boldogulni.
Ki az aki mindig figyel rám ?
Ő az, az én drága jó apám.
Imádott anyámmal kuporgattak sokszor
Hej, pedig kevésszer jutott csak a jóból.
Mégis hűséges volt, megtörték az évek
Becsületes maradt, reá büszkén nézek.
Ki az aki mindig figyel rám ?
Ő az, az én drága jó apám.
Gyermekkori álom költővé avatta
De a való világ mindig megtagadta.
Gyönyörű lírája, egyszerű beszéde
Nem illett a képbe, elsodorták félre.
Ki az aki mindig figyel rám ?
Ő az, az én drága jó apám.
De ő nem csüggedett rótta a sorokat
Tiszta szép szavakkal újra dalra fakadt.
Belső késztetésből, őserőből tette
Pedig az idő már elrepült felette.
Ki az aki mindig figyel rám ?
Ő az, az én drága jó apám.
Szép volt életének minden röpke perce
Hűséges szívével ő csak ezt tehette.
Elfáradtan immár, meghajlott derékkal
Tekinthet a múltra összegző szándékkal.
Ki az aki mindig figyel rám ?
Ő az, az én drága jó apám.
Megköszönöm apám hogy ilyen maradtál
A népedért mindig, csendben munkálkodtál.
Paraszt fajtádra végig büszke voltál
Hűséget számomra örökül jussoltál.
Ki az aki mindig figyel rám ?
Ő az, az én drága jó apám.
Zirc, 1990. 03. 07.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.