Belefáradtunk már
(Újévi várakozás)
Belefáradtunk már,
hogy szőnyeget terítsünk minden jött-ment elé,
akit nem is várunk.
Megvagyunk azzal szelíd igánk alatt,
mit ránk hagytak az elődök
áldás és átok közt
s megtetézte jóval, rosszal a sors.
Elfogadtuk akkor is,
ha nem tudtuk, mit hoz a jövő,
hogy jajdul a szív csókra, ostorcsapásra.
Örültünk a szépnek, eliramló pillanatnak,
magunkhoz mértünk távolságot és időt
éltetőn és önpusztítón, hogy lássuk, mit érünk.
A teher érdekelt, amit ránk raktak,
vagy mi vettük vállunkra önként.
Ez szabott mosolyt a szánkra,
fakasztott könnyet és zuhant ránk, mint a kín
gerinctörőn és fájón,
nyújtott vigaszt, ami bennünk feszült,
élet, erő, ösztön.
Húsunkba vájta körmeit.
Ránk hördült, ha kiálltuk
s meglovagolt, ha vérző testtel
hulltunk elé térdre.
Mert a baj sose járt gyalog.
Belefáradtunk már,
hogy szőnyeget terítsünk minden jött-ment elé,
hogy úgy mozgasson,
mint fogyó levegő a tüdőt,
tüdő a szívet összetörve.
Csak szólni akartunk, nem hallgatni,
magunkért, egymásért nyoszolyás tűzben,
míg szabadon lobban
s gátat se emel ellene senki.
Sorsunk terhe át nem szabható,
alakít, formál, mint a szó, egyenes beszéd.
Mély vermekből fényre hoz, hogy lássunk
végtelen körein a földnek.
Belefáradtunk már
a várakozásba,
hogy jön és ígér tévedhetetlenül.
Fejet hajtottunk, ki tudja hányszor
megadón, elgyötörten, kiterítve,
mikor éjfélt ütött az óra
s mindenki csodára várt,
mégis magunkra hagyott
vak sötétben körözve cél nélkül,
mint eltévedt vándort,
ki imát mondani honáért
lopva visszajár.
Az éj kidőlt pezsgőspohár.
Megrészegít a józanság,
a hold sarlót akaszt belénk,
ahogy megáll s ránk vési striguláját
könnyel és vérrel az újszülött.
Mi meg hagyjuk, mi mást is tehetnénk.
Jutalom ez, vagy büntetés?
Ki tudja.
Itt állunk a le nem terített szőnyegen,
mintha nem várnánk senkit,
akiről tudjuk megérkezik
s elindul lassan felénk.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Feltöltés ideje: 2011-01-21 12:08:10
Utolsó módosítás ideje: 2011-03-02 20:45:31