Utazó
Hátra tekintek, mögöttem végtelenbe nyúlik
Megtett utam.
Csalánnal büntető, árnyékkal hízelgő kortalan társam,
bölcs ösvényem,
Ismersz engem, rajtad élem életem, az én utam vagy te,
S a föld az istenem.
Utamon hűtlen szívű tavak, erdők és falvak csábítanak
Majd elhagynak.
Újból csak te maradsz nekem.
Előre tekintek, ismét magam vagyok, sosem voltam többen,
Az ábránddal felhagyok.
Élek a mának, de melyiknek? Mikor jön el, vagy tán már el is
Múlt életem nagy napja? Hidd el, bolond az, ki a mának él, s ha múlik
Értékét kutatja.
Mégis inkább, boldog bolond- Együgyű, emberi. Olyan,
Ki a múltban is az álmát kergeti.
Én is kissé felhevítem álmom. Álmom? Ábrándom. Elég
Az ábrándból, utamat kell járnom.
Aggódva lesek a távolba, aggodalmam tárgya keresztezi
Utam.
Mi lehet az, s mi okból hátráltat, - majd félre taszítom,
Vagy letérek utamról- kerülget sok bohó gondolat.
Hisz hogyan is tudnék én sorsomtól eltérni
Lázadó emberként, új ösvényre lépni, mint tették
azt oly sokan a bátrak. Harcolva a sorssal,
Mindent megpróbáltak, de elbuktak.
Mit tehet hát egy gyáva, dühös birka?
Nyakamon kötéllel hajtom önmagam akolba.
Végzetemmel parolázva baktatok életem, s utam
Vége felé,
Majd ütközöm falba, s fejem rázogatva látom mibe
Is ütközék.
Ím a senki földjén, hol az én utam vezet, boltozatos
Kapu áll.
Honnan és mi végre, mi okból és mikortól, s kitől való
Fülledt időben hűvös fekete kő, rajta sok angyal, lényük
Elragadó.
Bíborszín ajakkal, aranyos fürtökkel, mosolyuk hívogat,
S a hívásra felel a kéz, mely esdekve szorítja a csábító kilincsét,
Ím eljött az igazság ideje, a tett, melynek hatalma van.
Nyílik is az ajtó, de hol lehet a fényár, melyet vártam?
Hol az angyali ének, a nyájas fogadás
Számon kérő szavak követte édes számadás?
Be kell lépnem, ez hű utam vége
Ez hát a sár, és a por elrendelése.
Bent vagyok. De honnan? Mi van a kapu túloldalán?
Semmi vagyok, mint az elején
Az első porszem a kezdetek kezdetén.
Még inkább könnycsepp, mely a szemből indul
S a sárba hullik, ha annak pillája lehull.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.