ÁLOMDIÓFA
Álomdiófa, szürke törzsű szépség!
Burok nyílik, hull barna pillanat...
Félzöld-félsárga illatos levélen
kis semmi élet, félénk gyík szalad,
s ringat az ég elképzelt-múltú békét.
Hallgató kertet. Szálló füst szagát
viszi légtenger idő-óceánba,
s hullám sóhajt: illékony a világ!
A dió koppan. Kopácsol a harkály.
Erős a csőre, de testén a toll
egy-egy kis folton szívsebző pirosat,
vérszín emléket, elmúlást dalol.
Álomdiófa! Törzsed átölelném,
hinném, hogy vagy és hinném, hogy vagyok,
de körülvesznek bús valóság-évek,
álomgyűlölőn álomtalanok.
A tömeget oly könnyű táncba vinni!
Bárgyúsága szánalmas-végtelen.
Ha isten volnék, lelkét felemelném.
Így csak mosolygok rajta, s megvetem.
Álomdiófa, szürke törzsű szépség...
Esőt jósolt, el-elborult a fény,
de jött egy csillag reményragyogása:
könnycsepp-varázslat volt-ősz tenyerén.
Hiába vágynék egy volt-messzeségbe!
Diószem koppan: barna pillanat.
A dacos héjba örökre bezártan
ott a titok, mely most már ottmarad.
A versem is múlt: csupán egy diószem.
Semmi? Vagy Minden? Nem kutatom én.
Már nem. Csak nézlek, égkönnycsepp-varázslat:
te kigyúlt csillag volt-ősz peremén.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.Publikálva: kéziratban,