Csavargók
A hideg, a szúrós szél
Szemembe fújja a havat.
Hiába, hát itt a tél,
Ritkán látni a napsugarat.
Ropog az út a cipőm alatt,
Miközben lépkedek a fehér hóban
Házam tőlem már messze maradt,
Szívemben fájdalom van múlóban.
Egy kóbor kutya kilép a fénybe,
Bundája ázott, reszket egész testében,
Félelmet s éhséget látni szemébe,
Átmegy az úton s eltűnik a sötétben.
Ő is számkivetett akárcsak én,
Ki az utcán éli életét,
Bár tudja nehéz átok ül fején,
Hisz itt maga a lét a tét.
Folytatom utam a hófedte járdán,
Célom egy közeli szemetesláda,
Teteje nyitva érzem, hogy vár rám,
Mert az éhség gyötör egyfolytában.
Hisz az éhség, gyötrő fájdalom,
Melyre az étel a gyógyszer,
S te megszerzed azt bármi áron,
Kitúrod a szemétből, vagy mástól lopsz el.
Rongyos kesztyű remegő kezemen
Mellyel beletúrok buzgón a szemétbe,
Szinte emberi mivoltom elfeledem,
Mintha állatnak lennék a helyébe.
A tarkómon érzem, hogy néznek,
Megfordulok. A kóbor kutya néz engem.
Borús gondolataim lassan elenyésznek,
Mosolyogva a talált ételt elé vetem.
Bizony befalta azt mind egy szálig,
Megbarátkoztunk e hideg téli napon,
Azóta hű társam lett mindhalálig,
Mindig követ engem bárhova vakon.
Tudom, minket kitaszít a társadalom,
Mi vagyunk a csavargók, alja a népnek,
Így kell élnünk, bár nekünk ez fájdalom,
S az életet mi, már nem látjuk szépnek.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.