A pásztor napja
Sötétkék bajuszán megcsillan a nap,
Az UV sugár ellen kell neki kalap.
Hajnalban, korán kel, jönnek a tehenek,
Birkák és kecskék, legelni mennek.
Tarisznyájában kétnapos Kreisz-kenyér,
Teszkós szalonna, és minden, mi belefér,
Bicska meg zsepi, a hagymás-céklás-répa,
Botot is visz, kell, ha a jószág léha.
Ám ritkán használja, mert különös esetre
Ott van a Bodri, ki a kenyerét megette
Majdnem, még van pár év hátra,
Ugat hát tehénre, kecskére, birkára.
Mennek mendegélnek, a pusztába érnek,
S addig legelésznek, míg bőrükbe férnek.
Bajusz, hop, hej, hó! Tűz már a nap,
Borsodi sör elő, szemébe a kalap.
És eljön az álom, molylepke képében,
Mert hajnali három elmúlt már régen.
Kiterül a fűbe, fűbe szundikálva,
Bodri ül feszülten, indulásra várva.
Felpattan a gazda, körülszemlélődik,
Megvan minden birka, tehén terelődik;
Kecskék kakaskodnak, állnak libasorba,
Hazafelé! Kiált Bajusz, elindulnak haza.
A faluba érve nyitva áll a kapu,
Sorban hazaérnek, Szegfű, Rigó, Lapu.
És még sorolhatnánk, a jószág-nemzedéket,
De ki tud megjegyezni minden birka-nevet?
Jó, talán a Bajusz, de így hazaérve,
Nincsen gondja másra, letesped a székbe,
Bözsi néni tálal, húsleves a menü,
Emeli a szájhoz - Hű de forró! De! Hű!
Érkezik az idő, tévé bekapcsolva,
Elkezdődik máris a Barátok közt-móka.
Harminc percig nézi, addig se kép, se hang,
Aztán pipára gyújt, mert már régóta pang.
Későre jár, Bajusz búcsút int a mának,
Jön hamar a hajnal, az állatok várnak.
Befekszik az ágyba, Bözsike melléje,
Álmában még felbőg, de alszik békébe'.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.