elsõ lecke: Nõ
(valamikorra valami korból)
tárgyalás 1
A folyosón megfagyott idegenséggel kísérik végig, az ismerős ismeretlen
kedves mint hóhér, hisz nem őt akasztják.
Gyanútlanul követem,
jobbra kilincs, kinyitják az ajtót.
Hosszú asztal körül ismerős arcok, vezetők-segédek-diák,
leültetnek. Nem érzékelek semmit, csak a tömeg. Sok az ember. Olyan idegen.
Ő mond valamit, talán bevezetne, feladatot teljesít,
s ki egykor tenyerére fűzött hízelegve, most
színjátékot erőltet.
Eddig is üres volt valahogy míg felnéztem is olyan távol.
Kérdez most Ő, kitől mindenki fél,
én sose csak szerettem, s ő is engem addig míg
végül színpad tetején teljesítené be küldetését.
De csak halovány derengés, a szavak nem ülnek meg,
valami kevés jut el, hogy: „tudom-e a férfiak szava minálunk többet ér”.
Ó igen, persze értem én nő, ezek szerint csak egy nő,
tehát nincs esély.
(mellesleg azt hittem itt hol élek mindenki egyenlő)
A bűnről mi elkövettetett szó nem esik,
első lecke: én csak egy nő.
(ez komoly tárgyalás, nyulacska szóba se jöhet)
Nő! vagyok, tehát fölösleges megszólalnom,
körbe szemekről visszapattanok, mind férfi.
Tudatom lapos, századmásodpercnyi pillanatok,
öö…zik ő is egyet hogy megszólaljon,
aki most már tiszta, le lett fújva még mikor
ott lépcsőn sírógörcsöm fojtva próbált felháborodni,
sietve kísérve színhelyről be ahová iszkolt
az, miután földön hagyott, tárgyalás első pontja: meg nem történtté tenni a dolgot.
Nem sok lehet, néhány perc így,
hirtelen szökkenek fel, rádöbbenek fölösleges itt lennem,
nem értek semmit,
sok az ember, nincs esélyem,
hisz én csak nő.
Már kint. Csak el, minél messzebb,
hagytak elmenni. Nem jött utánam senki, azaz mégis, Ő,
hogy hiába tovább vinném sincs esélyem,
tudjam csak meg, semmi bizonyítékom nincsen.
Még ekkor is így,
ezeknek ennyi? Minek éltem itt én?
Második pont nincs, ügy lezárva.
Azóta sem érzem sehol, hogy én csak nő.
Alapból jobban kedvelem a férfiakat. Vagy mégis?
Hiába, én csak egy Nő.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.