krimi-sarok: Vandálok

Folytatódnak a Dokk estek, az eseményt a dokk.hu facebook lapján is hirdetjük.

 
2829 szerző 37159 verse
dokk.hu irodalmi kikötő :: alapítva 2000-ben
Bejelentkezés
KIEMELT AJÁNLATUNK

Machó Zsófia
  Apokalipszis
Új maradandokkok

Bara Anna: a csend árnyékában
Albert Zsolt: CELLAINFORMÁCIÓ
Bártfai Attila Márk: 5
Kiss-Teleki Rita: Veszekszem
Petz György: Arany appendix
Vezsenyi Ildikó: Zsoltárok helyett
Albert Zsolt: ELTÉVEDNI INDULOK ÉS HA LEHET BELÉD SZALADNI
Nyári László: aranyszajha
Albert Zsolt: HARAG
Farkas György: ALVÁSGYAKORLAT (XVl) (jav.)
FRISS FÓRUMOK

Szilasi Katalin 2 órája
Gyors & Gyilkos 2 órája
Szilágyi Erzsébet 3 órája
Szalay Károly 5 órája
Kosztolányi Mária 5 órája
Albert Zsolt 9 órája
Szakállas Zsolt 12 órája
Bara Anna 12 órája
Tálos Barbara 13 órája
Busznyák Imre 17 órája
Vajdics Anikó 17 órája
Király Ferenc 17 órája
DOKK_FAQ 1 napja
Ötvös Németh Edit 1 napja
Tóth Gabriella 2 napja
Vezsenyi Ildikó 5 napja
Kiss-Teleki Rita 5 napja
Magyar Éva 5 napja
Petz György 6 napja
Farkas György 6 napja
FRISS NAPLÓK

 Gyurcsi 2 órája
Hetedíziglen 3 órája
Baltazar 4 órája
Conquistadores 5 órája
törmelék 7 órája
Szuszogó szavak 10 órája
az utolsó alma 15 órája
EXTITXU-UXTITXE 15 órája
az univerzum szélén 1 napja
Etzel Mark Bartfelder 1 napja
Sin 1 napja
nélküled 1 napja
Sorrento 2 napja
Zúzmara 2 napja
fejlakók... 3 napja
BECENÉV LEFOGLALÁSA
VERSKERESő

Részlet a versből:
SZERZőKERESő

Szerző névrészletre:
FÓRUMKERESő

Szövegrészlet:
FOTÓK
krimi-sarok bloggernek 2 feldolgozatlan üzenete van.
Kezelésükhöz itt léphet be.


NAPLÓK: krimi-sarok
Legutóbbi olvasó: 2020-05-30 05:01 Összes olvasás: 1275

Korábbi hozzászólások:  
1. [tulajdonos]: Vandálok2015-05-02 20:21
Hökkenetes Úr és Ónagysága sárga füldugóval fekszenek. A fiatalok odafent hangosak, isznak, és a falatnyi erkélyen kendert nevelnek féltő odaadással, a szagát Ónagysága mindenhol érzi, s fentről a föld gyakorta Hökkenetes Úr macskájának tálkájába hullik.
Hökkenetes Úr nem azért túlsúlyos, mert nem merne kimozdulni a vandáloknak titulált huszonévesek állandó le-s föláramlása miatt, ő a maga nemében ilyen, originálisan, körszakállal és napilapokkal körbekerítve. Bástya minden.
Ónagysága szeret sóhajtozni, és most van is rá oka. A telefon letehetetlen, mert Gizinek és Julinak feltétlen tudni kell, mi folyik itt, te, ezek nem hiszed el, de izélnek hajnali egykor, remeg az egész ház, nem túlzok, meg kell bolondulni.
Nehéz kilépni különben a házból, barát itt minden, a falak előre köszönnek, az ajtó gondolatra nyílik, bújik a horgolótű és aláfest a retrovált lemezjátszó- „Hol jár az eszem”- , mintha most lett volna, olyan.
Ónagysága és Hökkenetes Úr, bár lehetne, mégsem férj s feleség. Szomszédok csupán, kézcsókom, jó napot, s elég is ez. Ónagysága allergiás a macskaszőrre, Hökkenetes úr komolyzenét preferál, s ha volt is kísértés megosztani a reggeli lapokat, vagy gombolyítani V-nyakú sötétkék pulóvert sállal, az elillant hamar két sóhaj és a két oldal surranása között.
Még azért sem panaszkodtak, hogy egy szemtelen a postaládájukra azt írta rá, hogy Ónagysága és Hökkenetes úr, csak sóhajtottak egy nagyot, és tűrték tovább a lépcsőház ismeretlen piszkait, bízva a jobb időkben, ami eljön, ki tudja, talán már éppen holnap.
-
A testre másnap a déli órákban, a piacról egyszerre haza térve találtak rá. A lány az emeletük két ajtaja között feküdt csendesen. Vörös hajú, festett körmű, életre sminkelt, de mégis halott.
Ónagysága sikkantott egy halkat, Hökkenetes úr hangosan és megállíthatatlanul zihált tovább. Percekig nem szóltak semmit, csak álltak mozdulatlan.
A lány szép volt. Számukra ismeretlen. A haja kibomlott, keretezte az arcát, mint beállított mesterkélt képeken, de így holtában, valódinak hat nagyon, szája szegletében vércsepp. Elüti a fél tizenkettőt, kint madárcsivitelés, a cekkerből csöpögésnek indul a hallé, s bár mindketten gondosan kerülnék, hogy azt mérlegeljék, ha egy fél órával később, ha hazaérnek, útba ejtve a frissen érlelt sajtokat vagy a mézet, akkor a gond, felelősség már a másiké, de nem megy ez sehogyan sem. Nem szép dolog pedig ezen rágódni, mikor itt fekszik és olyan nagyon halott a fiatalság, de halott-e valóban?
Talán még él…próbálkozik Ónagysága. A gondolat, hogy valaki itt és így az ajtaja előtt, egyelőre elviselhetetlen.
Hökkenetes úr, bár tart a térdelés minden velejárójától, leereszkedik s már tapogatja is a lány pulzusát keresve az élet jeleit. De az élet nem adja azokat. Miért, hogy ilyen fukar tud lenni mindig, fut át a fején a gondolat, de nem tudja azt mire vélni, így csak annyit mond végül, a lány halott.
Ismeri?
Sosem láttam-álltában reccsen a térd, a test meginogni látszik - Maga sem? –kérdezi gyorsan, immáron kiegyenesedve.
Én sem- fordul el Ónagysága, s eltekint az emelet felé. Attól még lehet, hogy mégis itt. Fülel egy darabig. Hallja? Csend van.
Hétvége van. Ilyenkor nincsenek itt. Vár ma valakit? –kérdezi Hökkenetes úr.
Senkit. És maga?
Én sem. Elteszem a halat, romlik, és Hökkenetes úr óvatosan kerülve egyet a hullán, belép a lakásba.
Erről eszébe jut Ónagyságának is saját filézett pulykaszeletkéje, s a nagy kosár befőzésre szánt szilvával együtt ő is eltűnik az ajtaja mögött.
Pár perccel később egyszerre lépnek az ki ajtón, a felelősség közös, dönteni kell, hogyan tovább.
-
Elütötte a negyed egyet. Ónagysága a falnak támaszkodik, behunyja a szemét, talán, mire kinyitja újra, a lépcsőház üres és tiszta lesz megint. De nem. Hívjuk talán a rendőrséget, mondja végül tanácstalanul, de a gondolat, hogy rendőrök jönnek, kérdeznek, gyanúsítanak, nem tekintenek semmire-senkire…szorosabbra húzza magán a horgolt kendőt.
Botrány, jut eszébe Hökkenetes úrnak is. Kérdések, zaklatás, újságírók, tévések, bulvár, már a szó is émelyíti. Talán össze is boronálják őket, elég egy suttogás, célzás, s neki vége, elvégre itt halt meg az ajtaja előtt.
Jaj, istenem, milyen csendes volt ez a ház, tördeli a kezét Ónagysága. Minek kellett ezeknek…elharapja a szavakat. Mégis talán illetlenség, valakiről, valakiről, aki tulajdonképpen már nincs is itt, mondhatni a háta mögött... De aztán eszébe jut valami, a szeme elkerekedik –Gondolja, megölték?
Vigyázzon rá, mondja Hökkenetes Úr, és felsétál a tetőtér emeletére. A lakás csendes, kopogásra, szóra nincs felelet. Hökkenetes Úr visszatér, s hozzákezd a lépcsők végtelennek tűnő során formálódó gondolatokat szavakba önteni.
Elcsúszhatott. A sárnyom ott a lépcsőn, s nézze itt, ezt a sarkot, itt verhette be a fejét, hajszálat s vércseppet találtam -Egy pillanatig még kutatóan nézi Ónagyságát- Nézze, nem könnyű. Ez egy csendes, tisztességes ház. Maga érti…besározódhatunk. Ez nem olyan környék. Itt ezt nem lehet. Már az is sok, hogy itt lakhattak velünk, de hogy itt is kell nekik meghalniuk…csendben tűrtünk, de van, amit nem lehet. A holttest nem maradhat itt a házban.
Ónagysága összerezzen, a szája környékén egy izom ki tudja miért, moccanni készül. Elrejti. Még tanácstalan. De mégis hogyan? Hová? kérdi, és bár valami még arra készteti, hogy érveket találjon az elhangzottak ellen, közben már remél, hogy a bolydulást, cirkuszt mégis elkerülhetik.
Hökkenetes Úr a halántékát dörzsöli. Nézze, ha csak egy kicsit tovább…már lejjebb lenne egy emelettel, aztán még egy. Gurul magától…Mit gondol? Ott a nagy szeméttároló. Becsomagoljuk, beletesszük. Nem tart semmiből. Elvegyül majd a többi szemét között. Tetejére néhány zacskót, káposztalevelet, és nem sokkal később elviszik. Ha a testet levisszük három óra húszkor, a szemetes csak ez után fordul majd be az utca végén. Nem lesz baj. Rendben lesz minden. Aztán, ha majd mégis előkerül…ki tudja már majd, hogy honnan és miért.
És ha ….valaki kinyomozná, hogy mégis itt….
Ez persze kiderülhet. Egyszer. Jönnek majd, és kérdeznek akkor. De nekünk akkor már nem kell tudni semmiről.
Ónagysága elmélázik. A szeme már a kínos pillanatok nélküli hétköznapokban ringatózik, de az orra még veszélyt szimatol.
Az utolsó pillanatban kell kirakni- bólint végül- A hajléktalanok. Belétúrnának. És az iratait se feledjük, anélkül nehezebb lesz azonosítani, ha egyáltalán…mennyi idő alatt bomlik az ilyen, nem tudom.
Én sem. Hökkenetes úr Ónagyságára néz lopva, maga sem tudja, mit lát meg rajta hirtelen.
Az egyezség megszületett, következhetnek a részletek.
Láttam befőzni készül. Talán fóliája is van hozzá. A testnek ne maradjon több nyoma a házban.
Ónagysága csendben bólint, és már hozza is a tekercseket. Bal kezében egy műanyag nyelű húsklopfoló s egy olló lapul. Hökkenetes úr kérdőn néz rá.
Az arcát, a fogait, épp egy kicsit, hogy ne legyen felismerhető, s a ruháit, haját se feledjük, mind nyom lehet, ...-magyarázza Ónagysága, aztán elhalkul mégis. Valami elképzelhetetlen suhanhat át felettük, csend lesz nagyon, félszegen állnak, odakint váratlan kopogni kezd az eső, Hökkenetes úr megrázkódik, majd a hullára pillant. Asszonyok, mennyivel praktikusabbak tudnak lenni nálunk, de a nyomolvasásról ő is csak a krimikből tájékozódik. Talán nem túlzás ez az elővigyázatosság. Bólint. Innentől már nem sokat beszélnek.
Miután végeztek, Ónagyságánál helyezik el a becsomagolt hullát. Hajnali háromkor az ébresztő diszkréten figyelmezteti őket, hogy indulni kell, nem sokkal később pedig már az ablakban állnak és a függöny résein át lesik, míg a kukásautó elnyeli a házuk előtt lévő szemetes tartalmát. Vége.
Lassan álomba merülve Ónagyságán átsuhan valami bánat-szerű, valami szomorúság, s arra gondol, hogy erről soha, de soha nem mesélhet senkinek, Hökkenetes úrnak elalvás előtt eszébe jutnak a lány papírjai. A keze automatikusan nyitná a tárcát, de az esze megállítja. Nincs erre szükség, minél kevesebbet, annál jobb… papírok, fényképek a hamutartóban égnek el. Ma este füldugó nélkül alszanak. Reggelig béke lesz, a vandálok alszanak.Hozzászólást csakis azonosított felhasználók írhatnak.
Kérjük, hogy jelentkezzen be az azonosításhoz!
Kedvenc versek

Egyelőre a lista üres. Bővíteni a listát az egyes versek olvasásakor lehet.
Mások kedvenc versei

2020-02-26 09:25 lista
2019-11-21 14:36 nélküled
2019-11-01 10:46 Francesco de Orellana
2019-10-28 10:21 Kosztolányi Mária
2019-10-07 16:11 paricska
2018-12-07 20:19 u.a.
2018-12-07 14:21 szép
2018-11-14 11:19 Bara
2018-09-28 23:41 furim
2018-08-27 10:16 Vajdics Anikó -- kedvencek
ÚJDONSÁGOK a dokkon

2020-05-31 00:32   Napló: Gyurcsi
2020-05-31 00:14       ÚJ bírálandokk-VERS: Radics Zina édentől innen
2020-05-31 00:03   új fórumbejegyzés: Szilasi Katalin
2020-05-31 00:00   új fórumbejegyzés: Új Gyors és Gyilkos
2020-05-30 23:12   új fórumbejegyzés: Szilasi Katalin
2020-05-30 23:08   új fórumbejegyzés: Szilágyi Erzsébet
2020-05-30 22:06   Napló: Baltazar
2020-05-30 21:48   új fórumbejegyzés: Szalay Károly
2020-05-30 21:22   Napló: Conquistadores
2020-05-30 21:08   új fórumbejegyzés: Kosztolányi Mária