Mert élő e világra
egyenlőnek született,
"létünk ára szenvedés"
- megtanultuk a leckét.
Munkácsy-könyv, sokadik
fejezet ad mértéket,
s rigmusait nyöghetjük,
csillagot nyer, ki jobban.
Meg tíz pontot kereken:
célirány az egyetem.
S négy potot az árvának,
hamár apát, anyát nem
szülhet vissza törvény:
igazságot így teremt.
De élő e világon
szülőanyja méhében
sem egyenlő már. Bolond,
ki hiszi, majd rendet szab
e veremben fene nagy
igazságosságával.