Elveszített dolgok
(Kavafisz-apokrif)
Csak amit egészen észrevétlen tettem,
csak ami legtitkosabb írásaimban áll,
csak abból, abból ismerhettek meg engem.
Kavafisz: Elrejtett dolgok
(saját fordításomban)
Sorra elhagyta legszebb, legdrágább személyes tárgyait:
a gyíkbőr tárcát, az Eternamatic
karórát, többször is a személyijét.
Meg két-három oldaltáskát (egyetlen példányban írott
kéziratokkal). Akkor gondolta ki
keserű mentségül jelmondatát:
Minden vers rekonstruálható,
amire meg nem emlékszünk, úgyse lehetett fontos.
Aztán már tartózkodott a rosszhírű helyektől,
meg egyre fogytak is becses kincsei.
Azért még egy-két szemüveg meg kulcs-csomó
csak áldozatul esett
parkokban való bóbiskolások,
sőt: fűben alvások alkalmával.
Újabban puszta bőrét
viszi csak a vásárra, üres zsebekkel indul, táska meg ókuláré
nélkül, s egyre kisebb a kör, ahol bóklászik. Viszont
e biztonságos körpályán: lefele borkimérés,
lenn ujság, cigi, palackos életmentő,
fölfele találkozás a postással, aki
persze megint semmit nem hozott
ezen a biztonságos, szűk terepen
már nincs mit elveszítsen, sőt, sőt,
van úgy, hogy egy egész
strófával gazdagabban
érkezik haza.
Hagyjon üzenetet a szerzőnek!Csak ehhez a vershez tartozó hozzászólásokHozzáadás a KEDVENC VERSEK listájához.